Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα προετοιμάζεται πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι, ώστε τον Σεπτέμβριο να ανοίξει για το κοινό με τρία νέα βραβεία, δύο πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες, είκοσι σπάνια cult διαμάντια, έναν πρωτοπόρο Δανό σκηνοθέτη – ποιητή και τον Πολωνό δημιουργό που ένωσε το σινεμά με τις εικαστικές τέχνες!

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα υποδεχτεί φέτος το κοινό του από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2009 στις γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2.

Ακολουθεί μια πρώτη γεύση από τη φετινή διοργάνωση με σημαντικές ανακοινώσεις για το ελληνικό σινεμά, μία σπάνια συλλογή 20 cult αριστουργημάτων, τα αφιερώματα στον Δανό σκηνοθέτη Γιόργκεν Λεθ και τον Πολωνό πρωτοπόρο δημιουργό Σμπίγκνιου Ριμπζίνσκι, την παρουσίαση των καθιερωμένων τμημάτων του φεστιβάλ και κάποιες καινοτομίες που θα διευκολύνουν όλους τους φίλους των Νυχτών Πρεμιέρας.

Στο κομμάτι του Ελληνικού Κινηματογράφου, σε μια κίνηση πρωτοβουλίας και με διάθεση να ενισχύσει τις προσπάθειες των νέων δημιουργών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θεσμοθετεί τρία νέα βραβεία σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Τα βραβεία είναι αυτά του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (ένα σε πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα και ένα σε πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα ηθοποιό).

Η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στη φετινή διοργάνωση θα είναι σημαντική, αφού το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ανάμεσα στις άλλες, εξασφάλισε σε πανελλήνια πρεμιέρα και την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Στρέλλα». Παράλληλα, θα προβληθεί σε μια μοναδική επετειακή προβολή και η πρώτη δημιουργία του Πάνου Χ. Κούτρα «Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Επίσης, πανελλήνια πρεμιέρα θα κάνει στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και η ταινία «Το Κακό 2: Η Εποχή των Ηρώων» του Γιώργου Νούσια. Μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν από τέσσερα χρόνια, το «Κακό» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να γεμίσει και πάλι με αίμα και ζόμπι τις σκοτεινές αίθουσες.

Στο κομμάτι των σπάνιων cult δημιουργιών, το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ – συνδιοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – γιορτάζει τα είκοσι χρόνια παρουσίας του με ένα μοναδικό τρόπο: είκοσι ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου που ο χρόνος απέδειξε ότι αξίζουν τον χαρακτηρισμό cult, θα προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας συστήνει στο ελληνικό κοινό δύο πολυσχιδείς Ευρωπαίους δημιουργούς. Ο Δανός Γιόργκεν Λεθ είναι ανθρωπολόγος, κριτικός της τζαζ και ποιητής, εμείς όμως θα τον γνωρίσουμε ως τον δημιουργό μερικών από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από το ειδικό αφιέρωμα που θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο Γιόργκεν Λεθ είναι φίλος και δάσκαλος του Λαρς φον Τρίερ με τον οποίο συνυπέγραψαν το 2003 το εμβληματικό φιλμ «The Five Obstructions», το οποίο φυσικά θα προβληθεί στο αφιέρωμα.

Επίσης, το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα προβάλλει και τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλμ από το έργο του Πολωνού Σμπίγκνιου Ριμπζίνσκι. Βραβευμένος με Όσκαρ για το μικρού μήκους animation «Tango», είναι ένας από τους πρωτοπόρους δημιουργούς του κινηματογράφου, που χρησιμοποίησε την τεχνολογία και τα ειδικά εφέ για να μετατρέψει τον κινηματογράφο στην απόλυτη εικαστική εμπειρία.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, ταινίες νέων σκηνοθετών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της Επιτροπής Νέων που αποτελείται από νέους 18 – 25 ετών, φοιτητές κινηματογραφικών σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποφασίσουν ποια ταινία θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά, βραβείο συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Ας σημειωθεί εδώ ότι το βραβείο Χρυσή Αθηνά απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται στο 510 π.Χ και φυσικά εκτίθεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του βραβείου είναι προσφορά των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.  Η Επιτροπή Νέων θα απονέμει επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου, ενώ όπως και κάθε χρόνο οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την πιο αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού ψηφίζοντας μετά από κάθε προβολή.

Για τρίτη χρονιά θα απονεμηθεί και το βραβείο Χρυσή Αθηνά, μαζί με 10.000 ευρώ για την καλύτερη ταινία στο πολύ δημοφιλές Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ. Η πενταμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή που θα αποφασίσει για το βραβείο, φέτος έχει μια ιδιομορφία, αφού τα διάσημα μέλη της έρχονται στην Αθήνα για να ανοίξουν το διάλογο γύρω από το πιο ακανθώδες καλλιτεχνικό πρόβλημα των ημερών μας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το πρόγραμμα του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας περιλαμβάνει και τα αναπόσπαστα πλέον τμήματα: Πανόραμα, Μετά τα Μεσάνυχτα, Πρεμιέρες, Σινεμά στα Όρια, Ντοκιμαντέρ και Μικρές Ιστορίες.

Όσοι θέλουν να ενημερώνονται συστηματικά για όλες τις εξελίξεις στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (http://www.aiff.gr/) και την ιστοσελίδα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (http://www.cinemag.gr/). Μετά από την περσινή πρώτη απόπειρα και με έντονο τον αέρα της αλλαγής λειτουργεί και φέτος ένα πλήρως ανανεωμένο blog (http://nyxtespremieras.blogspot.com/), όπου το φεστιβάλ περιμένει τον κόσμο του για να μοιραστεί μαζί του σκέψεις, σχόλια, ιδέες και απόψεις για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός σκοτεινών αιθουσών! Επιπλέον, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση κοινωνικής δια-δικτύωσης, οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν αποκτήσει και το δικό τους Twitter (http://twitter.com/nyxtespremieras) για όσους πιστούς φίλους θέλουν να ακολουθούν την κάθε τους κίνηση.