Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη
Το 23ο Φεστιβάλ Υμηττού - Γιορτές στους Δρόμους αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στον Μιχάλη Κακογιάννη, προβάλλοντας το βραβευμένο έργο του Κυριακάτικό ξύπνημα.

Η ταινία Κυριακάτικο ξύπνημα ήταν παραγγελία του Δημήτρη Χορν, προς τον φίλο του σκηνοθέτη και είχε στόχο να διαφημίσει το θεατρικό θίασο που είχε με την Έλλη Λαμπέτη και το Γιώργο Παππά. Η παραγγελία καθόριζε, τρεις ισοδύναμους ρόλους, κάτι που τήρησε ο Κακογιάννης . Τα εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στην Αθήνα, ενώ τα εσωτερικά στα στούντιο Νάχας, στο Κάιρο της Αιγύπτου. 

Η υπόθεση πιάνει δύο πιτσιρικάδες να κλέβουν τα ρούχα και μαζί το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας στη διάρκεια του κυριακάτικου μπάνιου της. Το λαχείο θα το αγοράσει ένας φτωχός μουσικός. Όταν το λαχείο κληρώσει, η πωλήτρια θα θυμηθεί το νούμερό του και θα το διεκδικήσει με πείσμα από το μουσικό . Τελικά θα μοιραστούν το ποσό και θα ενώσουν τις ζωές τους.

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνογραφία: Γιάννης Τσαρούχης , μουσική: Ανδρέας Αναγνώστης. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Τασώ Καββαδία, Γιώργος Παππάς , Σαπφώ Νοταρά, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Χρυσούλα Πατεράκη , Γιώργος Ιορδανίδης, Κώστας Φέρρης. Πρώτη προβολή: 11/1/1954.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό από το Cinemarian
30.11.2016 13:55
Το Cinemarian παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό, προβάλλοντας χαρακτηριστικές ταινίες του από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016.
«Ζορμπάς ο Έλληνας»: μια νέα πρόταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
14.06.2016 14:32
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας καλεί σε μια ιστορικά σχολιασμένη προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Zorba the Greek» (1964, 142'), υπό τον τίτλο «Ζορμπάς ο Έλληνας»: μια νέα πρόταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Μία βραδιά προς τιμήν του Ανδρέα Μπέλλη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.04.2016 16:31
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στον Ανδρέα Μπέλλη, συνεργάτη του Μιχάλη Κακογιάννη στην ταινία Γλυκειά Πατρίδα, ως Διευθυντής Φωτογραφίας, και τη θεατρική παράσταση με το έργο Ναν του Άλαν Εϊκμπορν (1990) ως Σχεδιαστής Φωτισμών Θεάτρου.
Το Ξύπνημα της Άνοιξης, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
22.02.2016 13:21
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Φεβρουαρίου 2016 την ταινία Το Ξύπνημα της Άνοιξης (Spring Awakening) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.
Η Αλκυονίδα και το Στούντιο τιμούν τον Μπέλτολτ Μπρεχτ στην επέτειο γέννησής του!
10.02.2016 14:07
Η Αλκυονίδα και το Στούντιο με αφορμή την σημερινή επέτειο γέννησης του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ (10/2/1898), τιμούν τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη, προβάλλοντας δύο αριστουργήματά του που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.