Με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη, το Interfaces συνενώνει εννέα διαφορετικούς εταίρους από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο να προσελκύσει νέα ακροατήρια κάθε ηλικίας και εκείνα τα δυνητικά τμήματα κοινού τα οποία, για διάφορους δημογραφικούς ή πολιτιστικούς λόγους, δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με τη μουσική της εποχής μας.

Για όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην παραγωγή και την προώθηση της νέας μουσικής και της τέχνης του ήχου, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα η ανεύρεση νέων τρόπων για την προσέλκυση του κοινού στο έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας. Το Interfaces θα προσπαθήσει να αποκτήσει μια καθαρότερη κατανόηση των κινήτρων για τη σύνδεση του κοινού με τη νέα μουσική, συγκεντρώνοντας οργανισμούς από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι έχουν μια πλατιά εμπειρία σε πεδία όπως η ερμηνεία, οι εκθέσεις μεικτών μέσων, τα νέα μέσα, η ακουστική και ηλεκτροακουστική έρευνα και εκπαίδευση. Αυτή η πλούσια εξειδίκευση ωθεί τον κάθε εταίρο να σκεφτεί εκτός του πλαισίου της καθιερωμένης πρακτικής του και αυτό είναι κομβικό για τη δημιουργική διάσταση του πρότζεκτ.

Οι εταίροι του Interfaces θέλουν περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας και δημογραφικών χαρακτηριστικών να βιώσουν και να εμπνευστούν από τη σύγχρονη μουσική και την τέχνη του ήχου. Για να επιτευχθεί αυτό, το δίκτυο θα πραγματοποιήσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσεων, όπως για παράδειγμα:

– Νέες μορφές παραστάσεων σε νέους, καινοτόμους χώρους και σε όλο το εύρος των καλλιτεχνικών ιδιωμάτων, με τη χρήση νέων μέσων για τη δημιουργία και τη διάδοση.
– Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές.
– Έρευνα για κίνητρα προσέλκυσης του κοινού και συνέδρια.
– Φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies).

Το πρότζεκτ θα δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο πρωτότυπου έργου – συναυλίες , συνθέσεις, διαλέξεις, έρευνες, εκπαιδευτικές προτάσεις – που θα παρουσιαστεί στο διεθνές κοινό, σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσω της ιστοσελίδας www.iInterfacesnetwork.eu.

Το συντονισμό του δικτύου έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ενδεικτικές δράσεις στην Ελλάδα

Open Days: συνεχίζουμε την παράδοση της Στέγης να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της και να υποδέχεται σε όλους τους χώρους της το ευρύ κοινό για μία γιορτή σύγχρονης μουσικής.

Soundscapes Composition Project: σε συνεργασία με το σύνολο Dissonart, θα δημιουργηθεί μια σειρά νέων έργων από ευρωπαίους συνθέτες, με αφετηρία συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας θα μπορεί κανείς να διαβεί την πόλη ακούγοντας στα σημεία τα ίδια της συνθέσεις.

In Situ – Athens: σε συνεργασία με το IRCAM θα δημιουργηθεί ένα νέο έργο στο οποίο ο αρχιτεκτονικός χώρος θα είναι κεντρικός παράγοντας.

Tuned City: σε συνεργασία με το Tuned City από το Βερολίνο και το Διάζωμα, θα οργανωθεί ένα διήμερο πειραματικής μουσικής και sound art σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα: μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων που φέρνουν παιδιά όλων των βαθμίδων κοντά στη σύγχρονη μουσική, συνδέοντας την με τις εικαστικές τέχνες, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία ή δημιουργώντας «χακαρισμένα» αυτοσχέδια όργανα .

Residencies: σε συνεργασία με την Medea Electronique, το Μουσικό Χωριό και το Syros Sound Meetings, θα οργανωθούν συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων μουσικών.

Συμπόσια: η Στέγη θα οργανώσει, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, διεθνείς συναντήσεις που θα θίξουν θέματα όπως η σύγχρονη μουσική στο δημόσιο χώρο και οι στρατηγικές για την ανάπτυξη κοινού.

Το δίκτυο Interfaces περιλαμβάνει τους εξής εταίρους οργανισμούς και ιδρύματα:

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι ένας τόπος πολιτισμού, που φιλοξενεί εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο το φάσμα των τεχνών, από το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τα εικαστικά έως τα γράμματα, με μια έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, στην υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, στην καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών και στην εκπαίδευση παιδιών και ανθρώπων κάθε ηλικίας, μέσω της δια βίου μάθησης.

Το Ερευνητικό Κέντρο Μουσικής, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (MTIRC) του De Montfort University (Μεγάλη Βρετανία) καλύπτει ένα ευρύ και διαρκώς εξελισσόμενο φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και θεωρίας, με επίκεντρο την καινοτόμο εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη μουσική.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus, EUC) είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο, που εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Laureate το 2005. Το πανεπιστήμιο είναι φημισμένο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες διδασκαλίας, καινοτομίας και έρευνας που παρέχει.

Το IRCAM (Γαλλία) είναι ένα ινστιτούτο για την επιστήμη σχετικά με τη μουσική και τον ήχο και την πρωτοποριακή ηλεκτροακουστική μουσική τέχνη. Εδρεύει στο Παρίσι, δίπλα στο Centre Pompidou, με το οποίο είναι οργανικά συνδεδεμένο.

Το ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Γερμανία) είναι ένα πολιτιστικό ινστιτούτο που απαντά στις ταχείες εξελίξεις της πληροφορικής τεχνολογίας και στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές δομές της εποχής μας. Στεγάζει υπό την ίδια σκέπη δύο μουσεία, τρία ερευνητικά ινστιτούτα, ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο για τη Μουσική και την Ακουστική (IMA), καθώς και ένα κέντρο νέων μέσων.

Το CREMAC (Ρουμανία) είναι ένας οργανισμός που αποσκοπεί να προωθήσει τη ρουμανική και τη διεθνή πειραματική μουσική, την αυριανή μουσική, και ιδιαίτερα τη μουσική που χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα.

Το Q-O2 (Βέλγιο) είναι ένα εργαστήριο πειραματικής σύγχρονης μουσικής και τέχνης του ήχου, από το 2006, και δημιουργήθηκε από το μουσικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Q-O2.

Το Ictus (Βέλγιο) είναι ένα σύνολο σύγχρονης μουσικής, με έδρα του τις Βρυξέλλες, που στεγάζεται στα κτίρια της ομάδας χορού Rosas, από το 1994.

Το Klangforum Wien (Αυστρία) είναι μια ορχήστρα δωματίου, με έδρα το Konzerthaus της Βιέννης, που ειδικεύεται στη σύγχρονη κλασική μουσική.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»:

Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) λειτουργεί με στόχο την παροχή στήριξης σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, έτσι ώστε αυτοί να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την παγκοσμιοποίηση. Επίσης, ενεργοποιώντας τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, δίνει τη δυνατότητα σε φορείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες, αγορές και ακροατήρια στους τομείς αυτούς, συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και ενισχύει τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης.

Το συντονισμό του δικτύου Interfaces έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διεύθυνση Έργου: Χρήστος Καρράς (Γενικός Διευθυντής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Ντόρα Βουγιούκα (Υπεύθυνη Δικτύωσης & Στρατηγικών Συνεργασιών Στέγης Ιδρύματος Ωνάση)