Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Ζυλ Ντασσέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Ζυλ Ντασσέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου τον Φεβρουάριο συντονίζεται με τις εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη, και μετά την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 17/2/2017, με τίτλο «ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου», προσκαλεί το κοινό την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 19.30΄ να γνωρίσει ή να ξαναδεί το μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, έτσι όπως μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Jules Dassin με τίτλο Celui qui doit mourir.


Την ταινία θα παρουσιάσει ο Stéphane Sawas, τακτικός καθηγητής στην Inalco, μεταφραστής


Celui qui doit mourir, του Jules Dassin (1957), με τους Jean Servais, Maurice Ronet, Μελίνα Μερκούρη κ.α.


«Σε μικρό ελληνικό χωριό υπό τουρκική κατοχή γύρω στα 1920, οι κάτοικοι που έχουν βρει τον τρόπο να ζουν όσο ειρηνικά γίνεται με τους κατακτητές τους, ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Πάθη του Χριστού. Όμως ξαφνικά φτάνουν κάποιοι διασωθέντες από την καταστροφή του δικού τους χωριού και ζητούν καταφύγιο. Εντάσεις και δράματα θα διασπάσουν την μικρή κοινότητα και το δράμα θα μετατραπεί σε τραγωδία .


Η έντονα μυστικιστική ατμόσφαιρά τούτης εδώ της μεταφοράς του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (απάντηση του Jules Dassin στο «κυνήγι μαγισσών» που είχε υποστεί από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του ΜακΚάρθι) προκύπτει από την αυθεντικότητα των χώρων: Γυρισμένη στα Κριτσά της Κρήτης, η ταινία κουβαλά μια χωματένια ατμόσφαιρα που προκύπτει και από την παρουσία των ντόπιων σχεδόν σε κάθε πλάνο, όλοι τους «δασκαλεμένοι» από τη πρωταγωνίστρια Μελίνα Μερκούρη. Ο δε Dassin συνήθιζε να αναφέρει πως «κανείς από τους κατοίκους δεν ήθελε να παίξει τους προύχοντες του χωριού», τους οποίους τελικά ενσάρκωσαν Αμερικάνοι από τη διπλανή στρατιωτική βάση. Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Τσαρούχη.»


Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου, Τα Νέα

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Η φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη στο Cine-club του Γαλλικού Ινστιτούτου
01.12.2016 14:31
Ο κύκλος CINÉ-CLUB συντονίζεται τον Δεκέμβριο με την έκθεση φωτογραφίας "Αθήνα Θέα. Γιάννα Ανδρεάδη" στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς και προβάλλει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00, την ταινία "Η φωτογραφία" του Νίκου Παπατάκη.
Επιθεωρητής Lavardin, του Claude Chabrol στο Cine-Club του Γαλλικού Ινστιτούτου
03.11.2016 17:24
Ο κύκλος CINÉ-CLUB στο ραντεβού του τον Νοέμβριο συντονίζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβάλλει την ταινία «Επιθεωρητής Lavardin» του Claude Chabrol, του πρώτου Γάλλου σκηνοθέτη που το φεστιβάλ αυτό τίμησε το 1997.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.