Στο πλαίσιο των παραστάσεων “Οι Αιρετικές Γυναίκες της Λογοτεχνίας” το Booze Cooperativa φιλοξενεί μία παράσταση για την ποιήτρια Ρόζε Άουσλεντερ.

Οι “Αιρετικές Γυναίκες της Λογοτεχνίας” αποτελούν μια σειρά παραστάσεων που βασίζονται σε δραματοποιημένες παρουσιάσεις διηγημάτων, ποιημάτων, αλληλογραφίας και ημερολογίων γυναικών, οι οποίες εξέτασαν με μεγάλη τόλμη, ισχυρό ένστικτο, διεισδυτική σκέψη, αξιοσημείωτη φαντασία την «ανθρώπινη κατάσταση» αναδεικνύοντας διαφορετικές οπτικές με το συγγραφικό έργο τους.

Παρουσιάζουν:
Ρόζε Άουσλεντερ
Ποίηση, Πεζά, Βιογραφία
– στην γερμανική γλώσσα –

Η Ρόζε Άουσλεντερ (* 11. Μαΐου 1901, Τσέρνοβιτς, Αυστροουγγαρία; † 3. Ιανουαρίου 1988, Ντίσελντορφ; γεννήθηκε με το όνομα Ροζαλί Μπεατρίς Σέρτσερ) ήταν ποιήτρια από την γερμανόφωνη Μπουκοβίνα. Έζησε στην Αυστροουγγαρία, στη Ρουμάνια, στις Η.Π.Α., στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Η συγγραφή ήταν για τη Ρόζε Άουσλεντερ συνυφασμένη με την ύπαρξη και την επιβίωση, όπου η μετανάστευση, η προσφυγιά, η έλλειψη κι η αναζήτηση πατρίδας σφράγισαν τη ζωή και τη γραφή της.

«Γιατί γράφω; Επειδή, σε αναζήτηση της προσωπικής μου ταυτότητας, μιλώ με μεγαλύτερη σαφήνεια με μένα και με τo βουβό τόξο. Με κατακλύζει. Με κατακλύζουν οι λέξεις, που θέλουν να φτάσουν σε μένα. Μιλώ μαζί μ’ αυτές με μένα, σε σένα, σε καλώ, να μ’ ακούσεις».

Ο κόσμος με σκέφτεται
και ρωτά

Πού με ψάχνεις
πού με βρίσκεις

Καβαλικεύω ένα
σύννεφο από λέξεις
και απαντώ
ΕΔΩ.

Σκηνική μεταφορά και ερμηνεία της Anina Jendreyko.

Η Anina Jendreyko είναι ηθοποιός και θεατρική δημιουργός από τη Βασιλεία της Ελβετίας, έζησε κι εργάστηκε επίσης στην Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η διαπολιτισμικότητα και η πολυπρισματικότητα αποτελούν βασικούς άξονες του έργου της, που πραγματεύεται συχνά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην γερμανική γλώσσα.