Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σκαλκώτας και τα πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Σκαλκώτας και τα πνευστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι συνθέσεις για πνευστά του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), δημιουργίες τεχνικής τελειότητας και υψηλής αισθητικής, αποτελούν λαμπρά μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού, όπως άλλωστε το σύνολο της εργογραφίας του, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί τον σημερινό ακροατή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Έτσι, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τη Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο , τα Κουαρτέτα αρ. 1 και αρ. 2 για πιάνο και πνευστά, το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο και το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο. Τα έργα ερμηνεύουν οι: Σπύρος Κοντός (όμποε), David Tomàs Realp [Νταβίντ Τομάς Ρεάλπ] (φαγκότο), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα) και Λητώ Θώμου (πιάνο).


Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.


Ένας ενιαίος κύκλος με πέντε έργα για πνευστά


Όπως αναφέρει ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Μεγάρου, σε σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα του αφιερώματος: «Ο αιφνίδιος θάνατος, από περισφιγμένη κήλη, του Νίκου Σκαλκώτα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1949, σφράγισε μια εικοσιπενταετία εντατικής μουσικής δημιουργίας. Το έργο του, που αριθμεί περισσότερες από 100 συνθέσεις […], κινείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον χώρο της ατονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, αλλά και στο υπόλοιπο μέρος, το τονικό, ο Σκαλκώτας επιδεικνύει την ίδια ευρηματικότητα, την ίδια πλούσια και γόνιμη συνθετική σκέψη, μια ενιαία μουσική προσωπικότητα, ικανή να αποτυπώνεται εξίσου στα διαφορετικά ιδιώματα που χρησιμοποιεί».


Στη συναυλία της 20ής Φεβρουαρίου θα ακουστούν τα Κουαρτέτα για πιάνο και πνευστά αρ. 1 και αρ. 2 (1940-1943), το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο (1939), το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο (1941-1943) και η Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο (1943), πέντε έργα σε «ελεύθερη ατονικότητα» που συναποτελούν ενιαίο κύκλο και γράφτηκαν κατά την ώριμη περίοδο του συνθέτη.


Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα


Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύει να μυήσει τους μουσικόφιλους στον συναρπαστικό κόσμο του Σκαλκώτα, του πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής, του έλληνα μουσουργού που είχε το σθένος να υπηρετήσει την τέχνη του χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία και χωρίς παραχωρήσεις, κατορθώνοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ελληνική και διεθνή μουσική.


Το αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και άρχισε τον προηγούμενο Νοέμβριο, με το ρεσιτάλ του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων θα κλείσει με ένα διήμερο συμπόσιο που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Απριλίου. Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (29/4), ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου θα διευθύνει την Καμεράτα σε κορυφαία έργα για έγχορδα του έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία στον 20ό αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Νίκος Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου: Αφιέρωμα στο Μέγαρο
19.01.2017 16:22
Με τη συναυλία Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου συνεχίζεται ο ετήσιος κύκλος Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙ: συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.04.2016 13:30
Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλωντ Ντεμπυσύ και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ου αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.