Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χ. Γώγου, Επίκουρου Καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο Το Ισλαμιστικο Κινημα στην Τουρκια. Συμβολή στη μελέτη της σύγχρονης τουρκικής ισλαμιστικής σκέψης.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 στο Polis Art Café.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.:

 

Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Δημοσιογράφος.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ποιες είναι οι προτάσεις και οι ιδέες της ισλαμιστικής διανόησης στη σύγχρονη Τουρκία; Από ποιους έχουν διαμορφωθεί και εκφραστεί; Ποιες τάσεις κυριαρχούν στο πεδίο του τουρκικού πολιτικού ισλάμ; Ποια η συμβολή των ισλαμιστών συγγραφέων στην ενίσχυση και ηγεμονία του πολιτικού ισλάμ έναντι των κεμαλιστικών κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα για τα οποία ο αναγνώστης θα βρει το κλειδί των απαντήσεων μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που πραγματεύε­ται τις αντιλήψεις και τις προτάσεις τριών σημαντικών ισλαμιστών διανοητών με καθοριστική επίδραση στο ισλαμιστικό κίνημα, στην πολιτική και την κοινωνία της σημερινής Τουρκίας. Πολύ περισσότερο, ο συγγραφέας εντάσσει το έργο και τον ρόλο των ισλαμιστών διανοητών σε συγκεκριμένο πλαίσιο κοινωνικής θεωρίας, ενώ συγχρόνως προσφέρει μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα αντιπροσωπευτικά κείμενα των εν λόγω ισλαμιστών διανοητών.

Η ανά χείρας μελέτη επιδιώκει να συνεισφέρει στη γνώση και κατανόηση της διαδρομής του πολιτικού ισλάμ και της ενίσχυσης της ισλαμικής ταυτότητας στη σύγχρονη Τουρκία, η οποία εμφανίστηκε προ του 1980 και βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1980 και εξής – με αυξητικές τάσεις σε κάθε επόμενη δεκαετία. Και αυτό διότι η άνοδος του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία οφείλει, μεταξύ άλλων, πολλά στους ισλαμιστές συγγραφείς και διανοούμενους, οι οποίοι με το έργο τους, τις απόψεις, την κριτική και τις προτάσεις τους έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διάδοση μιας ισλαμικής και ισλαμιστικής θεώρησης και ερμηνείας της κοινωνίας, της πολιτικής, του κράτους και των θεσμών, της οικονομίας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Τουρκίας, του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και του κόσμου ολόκληρου (με έμφαση στη Δύση) εν γένει.