Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 ο Ιδεότοπος διοργανώνει την 4η Βραδιά Διαλόγου με θέμα: “Έχει η σάτιρα ηθική;” στο Θέσις 7.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την περίοδο των Απόκρεω και του καρναβαλιού.

Σε αυτή προσκεκλημένοι θα είναι:

Ελένη Γερασιμίδου – Ηθοποιός
Σπύρος Δερβενιώτης – Γελοιογράφος
Δημήτρης Νανούρης – Δημοσιογράφος
Αριστείδης Χατζής – αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου του ΕΚΠΑ

Με δεδομένο ότι η σάτιρα από την φύση της έχει σκωπτικό χαρακτήρα θα εξετάσουμε αν στον χαρακτήρα αυτόν υπάρχουν όρια, αν υπάρχουν ποια είναι αυτά και μέχρι ποιο σημείο η σατιρική έκφραση μπορεί να παραβιάζει τα ηθικά κοινωνικά πρότυπα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μικρές τοποθετήσεις των προσκεκλημένων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης. Στην συνέχεια ο λόγος θα είναι ελεύθερος για τους συμμετέχοντες οι οποίοι μπορούν να κάνουν τοποθετήσεις, να υποβάλουν ερωτήσεις, να απαντήσουν σε διατυπωμένα ερωτήματα ή να προσθέσουν και άλλες παραμέτρους στο θέμα.

Σκοπός μας η ανάπτυξη ενός πλούσιου και εποικοδομητικού διαλόγου στον οποίο να λάβουν μέρος όλοι, εάν είναι δυνατόν, οι παρευρισκόμενοι, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα έναν ρόφημα.

Αρχές διαλόγου:

1. Σεβόμαστε κάθε συμμετέχοντα στην συζήτηση και την άποψη που εκφέρει. Δεν διακόπτουμε και δεν μιλούμε απαξιωτικά για κάποιον.
2. Δεν μονοπωλούμε τον χρόνο της συζήτησης επιτρέποντας σε όλους να παρουσιάσουν την άποψή τους.
3. Ακούμε με προσοχή τον εκάστοτε ομιλητή και δεν έχουμε ως στόχο να βρούμε επιχειρήματα για να αντικρούσουμε την άποψή του.
4. Δεν χρησιμοποιούμε στον λόγο μας ρατσιστικές, ομοφυλικές, σεξιστικές ή παιδοφιλικές αναφορές.