Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο παρουσιάζουν το «Βορτιστικό Μανιφέστο» και τον συλλογικό τόμο «Περί τρέλας» την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Γαλάτεια Δημητρίου (υποψήφια Δρ Φιλολογίας)

και Σπύρος Σούρλας (ψυχίατρος)

Το «Βορτιστικό Μανιφέστο» (μτφρ.: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος) συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού. Δίνει σάρκα και οστά στη βίαιη εικονοκλασία του βορτικισμού (vorticism), ενός αβανγκάρντ κινήματος στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες, με κύριο εμπνευστή του τον Έζρα Πάουντ. Τυπογραφικά ανήσυχο, ριζοσπαστικά ατομικιστικό, αν και παράδοξα στραμμένο προς έναν συλλογικό σκοπό, το «Βορτιστικό Μανιφέστο» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στοιχείων που συνθέτουν την πρωτοποριακή ποίηση του 20ού αιώνα.

Το «Περί τρέλας» (μτφρ.: Λαμπριάνα Οικονόμου – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος) συγκεντρώνει 34 επιστολές των Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Μαίρη Σέλλεϋ, που συνθέτουν την αγωνιώδη κραυγή του απόκληρου πνεύματος προς την κοινωνία. Πέντε από τις σημαντικότερες διάνοιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας αποκαλύπτουν, αποτυπώνουν, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους κατάρρευση ισορροπώντας μεταξύ εξομολόγησης και συγγραφικής δεξιοτεχνίας.