Με αφορμή τα 160 χρόνια από τον θάνατο του Διονύσιου Σολωμού, ξαναδιαβάζουμε τις μινιατούρες, τα μικρά ποιήματα, τα Σονέτα, τα επιγράμματά του, τα “του έρωτα και του θανάτου” του Μεγάλου μας Ποιητή.

Σε αυτό το αφιέρωμα δεν θα τραγουδήσουμε τον Μεγάλο, τον Επικό μας Εθνικό Ποιητή, αλλά θα σιγοτραγουδήσουμε την άλλη του πλευρά. Την ιδιωτική του. Θα φωτίσουμε τον Σολωμό του ανεκπλήρωτου έρωτα. Τον μοναχικό, τον αισθησιακό Σολωμό. Τον Σολωμό του πικρού θανάτου.

Όσο ετοιμάζαμε αυτό το αφιέρωμα και βυθιζόμαστε στους στίχους του, τόσο γοητευόμασταν και τόσο μας έρχονταν στο μυαλό τα λόγια του άλλου Μεγάλου μας, του Οδυσσέα Ελύτη: “Όπου και να σας βρίσκει το Κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”. Και σκεφτόμασταν: Θεέ, πόσο όμορφη είναι η γλώσσα μας!

Οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί, Κάρμεν Ρουγγέρη, Στέλλα Παπαδημητρίου και Χριστίνα Κουλουμπή και η συγγραφέας και καθηγήτρια Άννα Λυδάκη, διαβάζουν αποσπάσματα από την ποίησή του και η χορεύτρια Νικολέτα Καρμίρη κινείται στη μουσική που γράφτηκε για τα ποιήματά του.

 

Οι τραγουδιστές, Σταματίνα Καρύδη και Γιάννης Κάβουρας, ο μουσικός Νίκος Πουλής με το μαντολίνο και η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Κέρκυρας, με τους μουσικούς, Σωκράτη Σταθουλόπουλο, Νατάσα Γεωργιάδου, Χάρη Γκίτζιο, Μάριο Δαπέργολα, Ζωή Προκοπίου, Μαρίνα Σταλίμερου, Σάββα Χατζηνικολάου, Γεωργία Κύπρου και Μαρία Χασάπη με την διεύθυνση του Κίμωνα Χυτήρη, ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, των Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Σπύρου Σαμάρα, Παύλου Καρέρ, Σπυρίδωνος Ξύνδα και του σύγχρονου μας Κίμωνα Χυτήρη.

 

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Πέτρου Γάλλια, ο οποίος υπογράφει και τις χορογραφίες και τους φωτισμούς.