Ένα κείμενο ζει χιλιάδες ζωές, καθώς κάθε αναγνώστης τού προσδίδει μοναδικές ιδιότητες και το προσλαμβάνει διαφορετικά. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτός ο αναγνώστης είναι σκηνοθέτης ή σεναριογράφος; Αυτό το ερώτημα θέτει το Adaptation Film Festival, εστιάζοντας στη σύγκλιση λογοτεχνίας και κινηματογράφου, στην ιδιότυπη σχέση τους, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αν και κινηματογραφικό φεστιβάλ, το Adaptation δίνει έμφαση στο πηγαίο υλικό, αναγνωρίζοντας την αξία του συγγραφέα και του γραπτού λόγου.

Για επτά ημέρες, από τις 2 έως και τις 8 Φεβρουρίου, το σινεμά θα συναντάει τη λογοτεχνία, στην αίθουσα του Κινηματογράφου «Μικρόκοσμος» με περισσότερες από 20 εξαιρετικές ταινίες βασισμένες σε μυθιστορήματα, βιογραφίες και graphic novels. Πανελλήνιες και αθηναϊκές πρεμιέρες, κλασσικές ταινίες, δωρεάν προβολές για εφήβους, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ομιλίες, απηχούν τον πλουραλισμό της συγγραφικής παραγωγής και υπογραμμίζουν τη σημασία της λογοτεχνίας ως ανεξάντλητης πηγής έμπνευσης. Παράλληλα, αποσκοπούν στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και στην επαφή με σημαντικά κινηματογραφικά έργα. Εκπροσωπείται, λοιπόν, ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών ειδών (αστυνομικό, αστικό μυθιστόρημα, φαντασίας, βιογραφία κ.λπ.) το οποίο απευθύνεται τόσο στους φίλους του κινηματογράφου όσο και σε εκείνους του βιβλίου.

Από την επίσημη έναρξη που θα πραγματοποιηθεί με την πανελλήνια πρεμιέρα της -υποψήφιας για 3 Goya- ταινίας του Agustí Villaronga, “Ο Βασιλιάς της Αβάνας / El Rey de la Habana”, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του «κουβανού  απογόνου του Charles Bukowski» Pedro Juan Gutiérrez (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», τη νέα ταινία του Fatih Akin, “Βερολίνο, Αντίο / Tschick“ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κριτική»), και την προτεινόμενη για 9 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας, “Η Κόρη / The Daughter” του Simon Stone (βασισμένη στο θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια»), μέχρι το συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ, “Η Σιωπή των Δέντρων / The Treatment” (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Mo Hayder από τις Εκδόσεις «Διόπτρα»), τη μεταφορά του Broadway θεατρικού έργου “Ταιριάζει; / Match” του Stephen Belber (με τον Patrick Stewart στην πλέον συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας του), αλλά και παλαιότερες, κλασσικές ταινίες όπως «Η Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, το παράξενο σύμπαν της οποίας δομείται από κείμενα των Raymond Chandler, Philip K. Dick, Daphne du Maurier και Herman Raucher και το “Χιροσίμα Αγάπη Μου / Hiroshima Mon Amour”, το διαχρονικό αριστούργημα του Alain Resnais, σε σενάριο της συγγραφέως Marguerite Duras, το Adaptation Film Festival σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι όπου κείμενα και εικόνες συναντιούνται, συμπλέκονται και δημιουργούν νέες ιστορίες.

Το πλήρες πρόγραμμα προβολών του Adaptation Film Festival, καθώς και οι εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν, σας περιμένουν στην ιστοσελίδα www.adaptationfestival.gr

Οι διοργανωτές:

Στέφανος Κόλλιας

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Mooviereel. Κατέχει δεκαετή εμπειρία στην διοργάνωση εκδηλώσεων με άξονα τον κινηματογράφο. Με την Mooviereel έχει διοργανώσει τις κινηματογραφικές δράσεις Gros Plan, Petit Plan καθώς και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA.

Παναγιώτης Σταματόπουλος

Υπεύθυνος για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Mooviereel και για τη συνεργασία με ακαδημαϊκά και μορφωτικά ιδρύματα. Έλαβε το διδακτορικό του το 2008 και απασχολείται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με έμφαση στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος από το 1998, και εργάζεται στον χώρο της Επικοινωνίας από το 2008, ως υπεύθυνος γραφείου Τύπου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Είναι συν-ιδρυτής και συν-διοργανωτής του διεθνούς φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, και διευθυντής της εκδοτικής Comicdom Press.


Το 1ο Adaptation Film Festival έρχεται στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο από 2 έως 8 Φεβρουαρίου! Περισσότερες πληροφορίες, εδώ