Οι Εκδόσεις Καλέντη και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2017, πραγματοποιούν την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 παρουσίαση του βιβλίου για νέους «Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς» του Ιταλού συγγραφέα Φρεντιάνο Σέσι.

 

Το βιβλίο (“Ero una bambina ad Auschwitz”) κυκλοφόρησε το 2016 στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση. Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου ενός κοριτσιού που επέζησε από το Άουσβιτς, ο Φρεντιάνο Σέσι αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Στο επίμετρο της έκδοσης δίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο για τους νεαρούς αναγνώστες ιστορικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία των γκέτο και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Φρεντιάνο Σέσι, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο του, τις έρευνες και τα βιβλία του, τα οποία απευθύνονται σε ενηλίκους και παιδιά, με θέμα το ναζισμό, το Ολοκαύτωμα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης .

Θα μιλήσουν επίσης ο Antonio Crescenzi, Ερευνητής Σύγχρονης Ιστορίας, και ο Αχιλλέας Μανδρίκας, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οκτώβριος 1940. Η μικρή Ελίζα ζει στη Βιέννη με την οικογένειά της, όταν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και να μεταφερθεί στη Βαρσοβία, όπου οι Ναζί απομονώνουν τους Εβραίους σε γκέτο. Στη συνέχεια θα βρεθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Από τις σελίδες του ημερολογίου της περνούν στιγμές και γεγονότα της θηριωδίας που στιγμάτισε την ιστορία της ανθρωπότητας, όμως εκείνη θα αγωνιστεί να κρατήσει για πάντα ζωντανή την ελπίδα…

Ο Φρεντιάνο Σέσι [Frediano Sessi], συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και σύμβουλος εκδόσεων, ζει και εργάζεται στη Μάντοβα. Διδάσκει Γενική Κοινωνιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπρέσα, είναι καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα διδακτικής του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες. Συνεργάζεται με το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα.