Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Λιγωσάδικο του Νικόλα Ευαντινού.

«Λιγωσάδικο» είναι το κλαδί που κόπηκε κατά τη λίγωση του φεγγαριού (σσ στη «χάση του φεγγαριού») και για τούτο δεν μπορεί να καεί.
Το νέο –τέταρτο– ποιητικό βιβλίο του Νικόλα Ευαντινού χωρίζεται σε 4 ενότητες: Προτού με κόψει η άλυσος, Φωτιά…, Άκαυτο και Κάρβουνα τριγύρω. Μια ποιητική αλληγορία που ιστορεί με μουσικότητα, ρυθμό, μέτρο αλλά και ένταση στον λόγο, τις εικόνες, τις ιδέες, τα κοινωνικά δρώμενα της εποχής μας. Η φωτιά ως σύμβολο της δύναμης, της ενέργειας, του πάθους θεών τε και ανθρώπων αξιοποιείται σε όλη της την έκταση έκσταση για να καταγράψει όσα έγιναν και να προτάξει όσα ο ποιητής ευαγγελίζεται να γίνουν στο μέλλον: «Άκαυτος παρατηρεί το ποίημα ν’ αρχίζει». Ο Άβελ, ο Αρθούρος Ρεμπώ, ο ισπανός χρονικογράφος Juan Rodriguez Freyle και οι μεγάλες ποσότητες χρυσού, διαμαντιών και πολύτιμων λίθων που ταίριαξαν στην επιχρυσωμένη ανθρώπινη ψυχοσύνθεση παρελαύνουν μέσα από τους στίχους των ποιημάτων του Ευαντινού. Με ένα ερώτημα να καταπνίγει το παρόν ή να απευθύνεται ενδεχομένως αναπάντητο στο μέλλον: «Οι λεπτομέρειες του αναμμένου τζακιού αποστηθίζονται;»

 

Τόση τρεχάλα το αίμα και οι χαρές αναίμακτες.

στη χούφτα
                                              της φαντασίας των αόπλων
φυσάς
και μια νέα μητρόπολη θεμελιώνεται
που ακούει στο όνομα
«αταξία των ανθρώπινων νερών»
ενώ μια ζαχαρωτή γέφυρα
ξετυλίγεται στους ουρανούς
κι ενώνει
την αλεπού
               της σπιρτάδας
                                     με τον τράγο
                                            του πείσματος

κι όσες κι αν πέφτουνε βροχές
σκαλί της δεν ραγίζει
δεν λιώνει σκαλοπάτι της
απ’ τα νερά της μπόρας

 
 

Ο Νικόλας Ευαντινός γεννήθηκε (1982) και ζει την Ιεράπετρα. Το 2008 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική του συλλογή Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις, εκδ. Γαβριηλίδης. Το 2011 η συλλογή Ρουβίκωνας στα μέτρα μας, εκδ. Μελάνι. Από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» κυκλοφορεί και το προηγούμενο, τρίτο του βιβλίο, με τίτλο Ενεός. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά από τον Michel Volkovitch.
Παράλληλα ασχολείται με την μουσική. Το 2010 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος με τίτλο Πανταχού Απών, ενώ είναι ο δημιουργός της μπάντας Φέρ’ το Φόκο η οποία έχει έναν δίσκο στο ενεργητικό της (2015) με δικά του τραγούδια

«Μ»