Η ιστορία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ, είναι μια από τις χιλιάδες ιστορίες άγνωστων νέων αγωνιστών, που στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, έδρασαν οργανωμένα, με άμεσο στόχο την εθνική απελευθέρωση. Φόντο του αγώνα τους ωστόσο, είχαν το όραμα για μια “άλλη”, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, απαλλαγμένη από τη φτώχια και τον πόλεμο. Η ανάγκη που τους επέταξε τη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης και οι συνθήκες που τους ώθησαν στον ηρωισμό είναι ο ένας άξονας του έργου της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου. Ο πολιτικός και κοινωνικός χαρακτήρας του έργου.

Από την άλλη, μεγάλη σημασία για μας στην έρευνα για τη δημιουργία της παράστασης, είχε ο οντολογικός προβληματισμός που προκύπτει όταν κανείς προσεγγίζει την ιστορία ενός νέου ανθρώπου που τη στιγμή της βιολογικής του δόξας, αποφασίζει συνειδητά να χαρίσει τη ζωή του στην “ιδέα”, στην διεκδίκηση της Ελευθερίας. Ο ρυθμός των παλμών της καρδιάς και η διαδρομή του αίματος μέσα στο σώμα, η προσπάθεια συνειδητοποίησης του αδύνατου, του τέλους της ζωής, η πάλη μεταξύ φόβου και απόφασης. Η παράσταση επικεντρώνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα της ύπαρξής της, πριν την εκτέλεση από τους Γερμανούς φασίστες.

Στην παράσταση “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17”, η ομάδα μας προτείνει, πέρα από ένα νέο ελληνικό κείμενο για το θέατρο, έναν ουσιαστικά ομαδικό τρόπο δουλειάς, εμπνευσμένο από τον ίδιο τον προβληματισμό του περιεχομένου του έργου μας. Η διαδικασία της δημιουργίας ήταν ισότιμη και ισοβαρής ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, ο καθένας από μας, από το δικό του “πόστο” και βαθιά εμπνευσμένος από την ίδια τη θεματική του έργου, πρόσφερε ελεύθερα και ταυτόχρονα μεθοδικά τα εκφραστικά του μέσα, προκειμένου να χτιστεί το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης. Νιώθω μεγάλη ευλογία που είχα την τύχη να έχω αυτήν την εμπειρία καθώς αποτελεί για μένα ορόσημο και πυξίδα του τρόπου με τον οποίο, δυνάμει, κανείς μπορεί να δημιουργεί, να συνεργάζεται και να υπάρχει προτείνοντας στο θέατρο σήμερα. Και πολύ ευτυχής που συνάντησα τους συγκεκριμένους συνοδοιπόρους.

Η παράστασή μας, έχοντας ξεπεράσει πια τις 100 παρουσιάσεις της στο θέατρο Επί Κολωνώ, αλλά και σε χώρους εξω-θεατρικούς, ανοίγει τον νέο κύκλο της στη βάση της, στο black-box του θεάτρου Επί Κολωνώ, χώρος στον οποίο η παράσταση γεννήθηκε και δομήθηκε, με την επιθυμία να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με το κοινό και να επανατοποθετηθούμε στην σημερινή συγκυρία που είναι ακόμα πιο θολή και δυσοίωνη απ’ ότι ήταν όταν ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα. Ο φασισμός, ο πόλεμος, η επανάσταση είναι ένα τρίπτυχο εννοιών που όλο και περισσότερο φαίνεται να γίνεται επίκαιρο και αντικειμενικά ορατό. Να μοιραστούμε με τους θεατές την επαναστατική αισιοδοξία που φέρει η ιστορία της Αθηνά Χατζηεσμέρ και την πίστη μας στον Άνθρωπο.


Η παράσταση “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” επιστρέφει στο Black Box του Επί Κολωνώ, από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ