Η νέα ταινία του Λάσε Χάλστρομ, Ο καλύτερος φίλος μου, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 από την Odeon.

Ο Λάσε Χάλστρομ («Chocolat», «Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά») σκηνοθετεί το best-seller βιβλίο «A Dog’s Purpose»,του Γ. Μπρους Κάμερον, και μας θυμίζει το μεγαλείο της καρδιάς του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Βασισμένο στο best-seller μυθιστόρημα του Γ. Μπρους Κάμερον, «A Dog’s Purpose», από τον σκηνοθέτη Λάσε Χάλστρομ, η ταινία ακολουθεί τη συγκινητική κι εκπληκτική ιστορία ενός αφοσιωμένου σκύλου (φωνή: Τζος Γκαντ), ο οποίος βρίσκει το νόημα της ύπαρξής του μέσα από τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους συνδέεται, μαθαίνοντάς τους να γελάνε και να αγαπάνε.


Λίγα λόγια για την ταινία

Κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών, η αφηγηματική φωνή ενός σκύλου μας ταξιδεύει σε ένα καθηλωτικό μονοπάτι που μιλάει κατευθείαν στις καρδιές όσων έχουν αγαπήσει ένα ζώο. Αν και μετενσαρκώνεται στα σώματα πολλών σκύλων όλα αυτά τα χρόνια, είναι η άρρηκτη σχέση που αναπτύσσει με την αδελφή ψυχή του, ένα αγόρι που το λένε Ίθαν, που τον κάνει να συνεχίζει και να τον εμπνέει προκειμένου να δώσει νόημα στη ζωή του αγοριού που τόσο αγαπάει.

Το 1962, ο οκτάχρονος Ίθαν Μοντγκόμερι (Μπράις Γκέισαρ) και η μητέρα του (Τζούλιετ Ράιλανς) διασώζουν ένα κουτάβι γκόλντεν ριτρίβερ που ανακαλύπτουν να υποφέρει σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Παρά τις αμφιβολίες του πατέρα του Ίθαν (Λιούκ Κίρμπι), η οικογένεια υιοθετεί το κουτάβι που το ονομάζουν Μπέιλι και έκτοτε ξεκινάει  η φιλία μιας ολόκληρης ζωής.

Ο Μπέιλι είναι εξ’ ολοκλήρου ευθύνη του Ίθαν. Τον ταΐζει, τον βγάζει βόλτα και τον εκπαιδεύει, μαθαίνοντάς του μοναδικά κόλπα. 

Καθώς ο Ίθαν φτάνει στην εφηβεία ( Κ. Τ Άπα), ερωτεύεται για πρώτη φορά τη γοητευτική και τρυφερή Χάνα (Μπριτ Ρόμπερτσον), ενώ παράλληλα παραμένει αχώριστος με τον σκύλο του. Ξεκινώντας το κολλέγιο όμως, ο Ίθαν υποχρεώνεται να αφήσει τον πιστό του φίλο στο πατρικό του σπίτι. Κατά τη διάρκεια που ο Ίθαν φοιτά, ο Μπέιλι αρρωσταίνει και πεθαίνει.

Κι ενώ νομίζουμε ότι αυτό είναι το τέλος της σχέσης τους, ο Μπέιλι ξαναγεννιέται στο σώμα του Έλι, ενός γερμανικού ποιμενικού που δουλεύει με την αστυνομία του Σικάγο. Στη συνέχεια, ο Μπέιλι ξαναγεννιέται ως σκύλος ράτσας κόργκι με το όνομα Τίνο και μετά ως αυστραλέζικος ποιμενικός με το όνομα Μπάντι.

Αν και ο Μπέιλι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ψυχή του συνεχίζει να επιστρέφει ξανά και ξανά σε νέες περιπέτειες, θα συνειδητοποιήσει ότι ο σκοπός της ζωής του είναι η επανασύνδεσή του με τον αγαπημένο του, μοναδικό φίλο, τον Ίθαν.

Με την αγάπη ενός σκύλου

Όλα ξεκίνησαν όταν η υπεύθυνη κάστινκ, Λέσλι Φέλντμαν, έδωσε ένα πακέτο χαρτομάντηλα στον Τζος Γκαντ, που κάνει τη φωνή του Μπέιλι, και του είπε: «Θα τα χρειαστείς αυτά καθώς θα βλέπεις την ταινία. Πίστεψέ με».

«Είδα την ταινία και συγκινήθηκα τόσο πολύ που αισθάνθηκα την ανάγκη να συμμετέχω κι εγώ. Αν κάποιος έμπαινε στην αίθουσα προβολής και με έβλεπε, θα νόμιζε ότι με λήστευαν υπό την απειλή όπλου. Τόσο πολύ έκλαιγα. Όποιος δει την ταινία θα μείνει κυριολεκτικά άναυδος με την ομορφιά και την αλήθεια που έχει καταφέρει να βγάλει ο Λάσε», σχολιάζει ο Γκαντ.

Ο βραβευμένος με Τόνι ηθοποιός, ήταν η ιδανική επιλογή για τη φωνή του απόλυτου πρωταγωνιστή της ταινίας, έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά του και με την εξαιρετική του δουλειά ως φωνή του Όλαφ στο «Ψυχρά κι Ανάποδα». Μάλιστα, ήταν η τελική επιλογή του κάστινγκ, αυτή που έγινε όταν η ταινία είχε ήδη γυριστεί. «Γνώριζα ήδη για το ταλέντο του Τζος, αλλά μόλις αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί, συγκινήθηκα απίστευτα με το πόσο ταιριαστός ήταν με τον χαρακτήρα και πως συνδέθηκε μαζί του», σημειώνει ο Χάλστρομ.

Αυτή η σύνδεση με τον Μπέιλι είναι κάτι που αισθάνθηκε όλο το καστ, που εξήρε τη σημασία της συντροφιάς ενός σκύλου και το πόσο θετικό αντίκτυπο έχει στην ανθρώπινη ζωή: «Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής του. Όταν, όμως, ο σκύλος του έρχεται ξανά στη ζωή, του υπενθυμίζει ποιος πραγματικά είναι», δηλώνει ο Ντένις Κουέιντ, ο οποίος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Λάσε Χάλστρομ, μετά το “Something to Talk About” (1995).

«Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μετά από την πρώτη μας συνεργασία, συνέβη μία θαυμαστή αλλαγή στον Ντένις», είναι τα λόγια του Χάλστρομ, που συνεχίζει: «Έχει γλυκάνει, έχει γίνει πολύ πιο χαλαρός. Αυτοσχεδίασε πολύ, ήταν εξαιρετικά σημαντική η συνεισφορά του στο τελικό αποτέλεσμα».

Μετά το πέρας της παραγωγής, κοιτάζοντας πίσω, ο σκηνοθέτης μοιράζεται τη χαρά και την ικανοποίησή του για την αρμονική ροή των γυρισμάτων: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που όλοι ήταν τόσο ανοικτοί στον τρόπο που σκηνοθετώ και τον αυτοσχεδιασμό που είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς μου. Πήρα ακριβώς ο,τι χρειαζόμουν από αυτούς τους εκπληκτικούς ερμηνευτές».  

Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ

Σενάριο: Κάθριν Μίτσον

Παραγωγή: Γκάβιν Πολόουν

Ηθοποιοί: Μπριτ Ρόμπερτσον

Κ. Τ Άπα

Τζον Όρτιζ

Ντένις Κουέιντ

Τζος Γκαντ

Μουσική: Ρέιτσελ Πόρτμαν

Διάρκεια: 120’