Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Νατάσα Σέγκου στο ΚΕΤ

Σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Νατάσα Σέγκου στο ΚΕΤ

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου πραγματοποιούν για τρίτη χρονιά στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ .


Ο κύκλος μαθημάτων θεμελιώνεται πάνω στις συγκεκριμένες ιδέες των συμμετεχόντων που αναζητούν το δρόμο για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και στοχεύει στην αισθητική και αφηγηματική οικοδόμηση της κάθε πρότασης, ούτως ώστε, στο τέλος του σεμιναρίου, η πρόθεση του καθενός να έχει μορφοποιηθεί σε ένα σενάριο , σε ένα συγκροτημένο εργαλείο ικανό να στηρίξει τη συνέχεια μιας παραγωγής.


Η εργασία πάνω σε αφηγηματικά μοντέλα που διαχρονικά σφραγίζουν την εξέλιξη και τη γλώσσα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ γίνεται παράλληλα με την εργασία πάνω στην κάθε ιδέα, με σκοπό αυτή να αποκρυσταλλωθεί με σαφήνεια, να κατακτήσει το ύφος της, να συνδεθεί με την ποιότητα του βλέμματος, να διατυπωθεί εντέλει σε ένα στιβαρό σύνολο, έτοιμο για το επόμενο βήμα της παραγωγής της.


Ως μέρος της αισθητικής εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στην συνολική αισθητική προσέγγιση του μελλοντικού έργου, το σεμινάριο περιλαμβάνει μία εισαγωγή και στα αφηγηματικά εργαλεία του φωτός, του ήχου και του μοντάζ, μέσα από παρουσιάσεις των παραπάνω αισθητικών όρων από επαγγελματίες, ικανούς να επισημάνουν τη σχέση μεταξύ τεχνικής επάρκειας και κινηματογραφικής έκφρασης. Η επαφή με αυτήν την πτυχή, οδηγεί στον επίλογο του σεμιναρίου που είναι η κινηματογραφική υλοποίηση μιας σεκάνς του αφηγήματος που εντέλει έχει συντεθεί, ως οδηγού για την επακόλουθη υλοποίηση του έργου.


Όσον αφορά αυτήν την υλοποίηση, όπως και στους δύο προηγούμενους κύκλους του σεμιναρίου, η ομάδα των συνεργατών θα παραμένει συμβουλευτικά στη διάθεση των συμμετεχόντων παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας της παραγωγής τους.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές φωτογραφίας και κινηματογράφου, αλλά και ενδιαφερόμενους για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.


Δηλώσεις συμμετοχής στο: info@polychorosket.gr και στο: 213 00 40 496 (περιορισμένος αριθμός συμμετοχών).


Xρήστος Καρακέπελης


Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Στη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους, ενώ από το 1985 ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης. Έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ, έχει σκηνοθετήσει σειρές ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τέλος δύο κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ που έχουν αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Το Σπίτι του Κάιν (2000, 35mm, 80’) και την Πρώτη Ύλη (2010, 35mm, 78΄).


Νατάσα Σέγκου


Δύο δεκαετίες τώρα εργάζεται πάνω στη συγγραφή σεναρίων για κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, αλλά και ντοκιμαντέρ προορισμένα για την τηλεόραση. Με τη δουλειά της έχει λάβει μέρος σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλον τον κόσμο, ενώ οι ταινίες για τις οποίες εργάστηκε (Το Σπίτι Του Κάιν, Πρώτη ΄Υλη) έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία . Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στον χώρο του ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίου μυθοπλασίας.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017 στο Σχολείο του Σινεμά
15.09.2016 15:17
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει και μας περιμένει και φέτος στο Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Σεμινάριο χορογραφίας με την Αντιγόνη Γύρα στον Κινητήρα
23.06.2016 16:42
Ο Κινητήρας και η Αντιγόνη Γύρα διοργανώνουν ένα σεμινάριο χοοργραφίας με θέμα τη χορογραφική σύνθεση.
Το Γεράνι μιλάει… στο Ρομάντσο
10.06.2016 13:58
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 σας περιμένουμε στο Ρομάντσο να γνωρίσετε μέσα από το σύντομο ντοκιμαντέρ «Το Γεράνι μιλάει» τους ανθρώπους που είτε ζουν είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή του Γερανίου.
Έξοδος/Exodus: εργαστήρι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά»
13.04.2016 16:22
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Με τα μάτια ανοιχτά» (21-24 Απριλίου 2016), καλεί επαγγελματίες ντοκιμαντερίστες, σπουδαστές και όσους ενδιαφέρονται να εκφραστούν μέσα από το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο ΕΞΟΔΟΣ / EXODUS (Από την ιδέα ως το γύρισμα).