Με τη συναυλία Ο Σκαλκώτας και ο κύκλος του Βερολίνου συνεχίζεται ο ετήσιος κύκλος Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Στη δεύτερη εκδήλωση του Αφιερώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ) υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο θα παρουσιάσει έργα του μεγάλου έλληνα συνθέτη αλλά και γερμανών μουσουργών που έζησαν στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, –περίοδο κατά την οποία και ο ίδιος σπούδαζε και εργαζόταν στην ίδια πόλη–, όπως οι Βάιλ, Γιάρναχ, Σαίνμπεργκ και Άισλερ. Συμμετέχουν οι σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μετζοσοπράνο), Γιώργος Σκριβάνος (φλάουτο), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Κωστής Θέος (τσέλο) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο).

Το πρόγραμμα

Από την εργογραφία του Σκαλκώτα επιλέχθηκαν συνθέσεις μουσικής δωματίου, όπως το Σκέρτσο για βιολί, βιόλα, τσέλο και πιάνο, οι Οκτώ παραλλαγές σ’ ένα ελληνικό θέμα για βιολί, τσέλο και πιάνο, το Σκέρτσο και Μενουέτο καντάτο για βιολί και πιάνο καθώς και το Οκτέτο για κουαρτέτο ξύλινων πνευστών και κουαρτέτο εγχόρδων.

Το μουσικό τοπίο συμπληρώνουν δημιουργίες των Κουρτ Βάιλ (1900-1950), Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951) και Φίλιπ Γιάρναχ (1892-1982), με τους οποίους ο Σκαλκώτας είχε μελετήσει σύνθεση στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τα Πέντε τραγούδια για φωνή και πιάνο του Βάιλ και τα Τρία τραγούδια για χαμηλή φωνή και πιάνο, έργο 48 του Σαίνμπεργκ, τα οποία θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η Σονατίνα για φλάουτο και πιάνο, έργο 12 του Φίλιπ Γιάρναχ και το Ντιβερτιμέντο για κουιντέτο πνευστών, έργο 4 του Χανς Άισλερ (1898-1962).

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύει να μυήσει το κοινό στον συναρπαστικό κόσμο του Σκαλκώτα, του πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής, του έλληνα μουσουργού που είχε το σθένος να υπηρετήσει την τέχνη του χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία και χωρίς παραχωρήσεις, κατορθώνοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ελληνική και διεθνή μουσική.

Το αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και άρχισε τον προηγούμενο Νοέμβριο με το ρεσιτάλ του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Περιλαμβάνει ακόμη μία συναυλία με συνθέσεις μουσικής δωματίου για έγχορδα και πνευστά (20/2/2017) και ένα διήμερο συμπόσιο (28 και 29/4/2017) για τον έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία στον 20ό αιώνα. Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (29/4), ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου θα διευθύνει την Καμεράτα σε κορυφαία έργα για έγχορδα του Νίκου Σκαλκώτα. 

Σολίστ

Μαργαρίτα Συγγενιώτου – μετζοσοπράνο

Γιώργος Σκριβάνος – φλάουτο

Στέλλα Τσάνη – βιολί

Κωστής Θέος – τσέλο

Βίκυ Στυλιανού – πιάνο

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος