Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου 2017.

Αναλυτικά:

Για παιδιά 4- 6 ετών
Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη

Μία ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών, από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο, με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

2 Φεβρουαρίου 2017 Μεγάλα και μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα
9 Φεβρουαρίου 2017 Πάνω και κάτω από τη γη
16 Φεβρουαρίου 2017 Ο βυθός
23 Φεβρουαρίου 2017 Ηφαίστεια και Παγετώνες

Πέμπτη, 18.00-19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Για παιδιά 6- 12 ετών
H ζωγραφική ως παιχνίδι

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη ζωγραφική ως ένα διασκεδαστικό πεδίο πειραματισμού, όπως ο καλλιτέχνης που δημιουργεί αυτοσχεδιάζοντας με τα υλικά και τα θέματά του. Οι πίνακες γνωστών ζωγράφων εμπνέουν τα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς με τα συναισθήματά τους, με τον δικό τους κόσμο και να δημιουργήσουν μαγικές εικόνες, μέσα από μια παιγνιώδη διαδικασία παρατήρησης και πειραματισμού. Με την εικαστικό Καλή Κατσούρη.

1 Φεβρουαρίου 2017 Οι μαγικές πόλεις του Hundertwasser
8 Φεβρουαρίου 2017 Ο Oskar Schlemmer και τα περίεργα κοστούμια του
15 Φεβρουαρίου 2017 Οι μυστήριες ιστορίες του Rene Magritte

Τετάρτη, 18.00-19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Πηλός και νέες τεχνολογίες

Β΄ΚΥΚΛΟΣ
Ο γύρος του κόσμου με πηλό και νέες τεχνολογίες

Μαζί με τα QRcodes, ταξιδεύουμε στις πέντε ηπείρους! Γνωριζόμαστε με την τέχνη της πηλοπλαστικής και φτιάχνουμε από κάθε ήπειρο αντιπροσωπευτικές μάσκες, αγγεία και παιχνίδια

22 Φεβρουαρίου 2017 Αμερική
1 Μαρτίου 2017 Ασία
8 Μαρτίου 2017 Αφρική
15 Μαρτίου 2017 Ευρώπη
22 Μαρτίου 2017 Ωκεανία
29 Μαρτίου 2017 Τα παιδιά διακοσμούν τις κατασκευές τους

Τετάρτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 € / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμινιού

Για παιδιά 8 – 12 ετών
Ταξίδι στις χώρες της Αναγέννησης

Μέσα από το ταξίδι του χρόνου, με χρώματα και σχέδια, τα παιδιά ανοίγουν τα μαγικά τους φτερά για να πετάξουν με την μηχανή του χωροχρόνου από την επιστημόνo -χώρα στην ζωγράφο-χώρα. Με την ομάδα «Τέχνης Ρίζωμα».

Ημερομηνίες: 5 Φεβρουαρίου
Κυριακή, 10:00-11:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Ανακαλύπτω, Παρατηρώ, Αγγίζω, Δημιουργώ, Βιώνω

Τα παιδιά, μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των γεωμετρικών σχημάτων, σε έναν προκαθορισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χρώματος λευκού), εξοπλισμένο με έπιπλα από ανακύκλωση χαρτονιού (επίσης λευκού χρώματος), τοποθετούν αυτοκόλλητα. Έτσι μέσω της διαδραστικής διαδικασίας ανακαλύπτουν, παρατηρούν αγγίζουν και δημιουργούν βιώνοντας μια εκπαιδευτικά καινοτόμα προσέγγιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργούν ένα χώρο-παλέτα κι έργο μαζί, μια τρισδιάστατη πολύχρωμη επιφάνεια σε φυσικό μέγεθος.

Ημερομηνίες: 19 Φεβρουαρίου
Κυριακή, 10:00-11:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Φιλοσοφία για παιδιά

Mε όχημα και αφορμή την Οδύσσεια του Ομήρου, τα παιδιά καλούνται μέσα από πειράματα σκέψης να απαντήσουν σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα. Με την Ειρήνη Γεωργίου.

6 Φεβρουαρίου 2017 Ο δούρειος ίππος και η ηθική του πολέμου
13 Φεβρουαρίου 2017 Οι λωτοφάγοι και το νόημα της ευτυχίας
20 Φεβρουαρίου 2017 Ο ασκός του Αιόλου και η δημοκρατία ή αριστοκρατία
6 Μαρτίου 2017 Στο νησί της Κίρκης και επιλογές και συνέπειες
13 Μαρτίου 2017 Οι Σειρήνες και η προσωπική ελευθερία
20 Μαρτίου 2017 Η επιστροφή στην Ιθάκη και ταυτότητα και αλλαγή

Δευτέρα, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής :80 € /Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Για παιδιά 15-17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

Στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και καθώς οι νέοι σήμερα καλούνται να ανταγωνιστούν στη παγκόσμια αγορά εργασίας, η επικοινωνία και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεξιότητες. H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

Ημερομηνίες: 18 Φεβρουαρίου, 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου, 8 Απριλίου
Σάββατο, 17.00 – 19.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής : 90 €

Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

Για παιδιά 6 ετών και άνω:
Ήταν ένα πειρατικό καράβι

Μια πανέξυπνη κότα αποφασίζει να γνωρίσει τα πιο περίεργα μέρη. Θέλει να ταξιδέψει εκεί που τα χρώματα είναι ζωηρά και χορεύουν και τα ζώα είναι πολύχρωμα και μιλάνε με ανθρώπινη φωνή. Αποφασίζει λοιπόν να μπει κρυφά σε ένα καράβι. Εκεί θα συναντήσει έναν καλοκάγαθο πειρατή που ψάχνει το μεγαλύτερο θησαυρό της γης. Η κότα και ο πειρατής θα γίνουν καλοί φίλοι θα γνωρίσουν τα χρώματα θα τραγουδήσουν μαζί και στο τέλος, θα ανακαλύψουν το μεγαλύτερο θησαυρό: τη χαρά, δηλαδή, που προσφέρει η φιλία και η αλληλεγγύη. Στην αποκριάτικη παράσταση της ομάδας Παραμύθι από μακριά προβάλλονται έργα τέχνης με την τεχνική stop motion animation. Τα παιδιά θα ταξιδέψουν με κινούμενες εικόνες, κούκλες, χρώματα, μουσική και τραγούδια, θα τραγουδήσουν μαζί μας και θα παίξουν.

Σενάριο, σκηνοθεσία και αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή

19 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακή, 11.00-12.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Ο Κώδικας του κοντού δράκου

Ένας σοφός δράκος με δυνατά φτερά, μια κροκόδειλος που όλο σκέφτεται το φαγητό και τα δύο αδέλφια της, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όλα κυλούν ήρεμα και ωραία, στο ποτάμι που ζούνε όταν ξαφνικά ο δράκος σκοντάφτει πάνω σε ένα παλιό σεντούκι. Τι να κρύβει άραγε; Με ποιόν τρόπο αυτό το σεντούκι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους;

Μια θεατρική παράσταση που θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά, ενώ, παράλληλα, θα τα φέρει σε μια πρώτη επαφή με τον κώδικα της ευρωπαϊκής μουσικής. Πάνω από όλα όμως, ένα θεατρικό έργο που θα τα βοηθήσει να δουν πως όταν οι άνθρωποι δείχνουν αλληλεγγύη και συνεργάζονται μεταξύ τους μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

5, 12 Φεβρουαρίου 2017, 5, 19 Μαρτίου 2017, 2, 9, 30 Απριλίου 2017

Κυριακή, 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Για ενήλικες
Φτιάχνοντας αξεσουάρ με ευτελή υλικά σε καιρούς κρίσης

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κοσμήματα και αξεσουάρ από ευτελή υλικά, όπως σφουγγάρια, καπάκια, σύρματα και κουμπιά. Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων και αξεσουάρ, Χριστίνα Αγγελοπούλου («Στρίγκλες»).

12 Φεβρουαρίου Κυριακή, 17:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Θεραπεία μέσω τέχνης

Μέσα σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής, δοκιμάζουμε να ακούσουμε την ψυχή μας και να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις αγωνίες μας. Με τη βοήθεια της τέχνης, (εικαστικά, δημιουργική γραφή, μικρά σκετς) θα δοκιμάσουμε να γίνουμε ξανά οι καλλιτέχνες της ζωής μας. Με την Msc, Συστηματικής Φιλοσοφίας, Ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλο, Ειρήνη Γεωργίου,

7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2017, 7, 14, 21 Μαρτίου 2017

Τρίτη, 18.00-20.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 130€

Φτιάχνοντας αποκριάτικες μάσκες

Δημιουργία χειροποίητων εικαστικών αποκριάτικων μασκών με ανακυκλώσιμα και ασυνήθιστα υλικά. Με την εικαστικό Έφη Μπαρτσώτα.

19 Φεβρουαρίου 2017
Κυριακή, 17.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 25 €

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός, αλλά συνάμα μορφωτικός, παιδαγωγικός και κοινωνικός. Η χορωδία έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, τη γνωριμία τους με μουσικά είδη διαφορετικών εποχών και στιλ, καθώς και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη σκηνή ,καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Νίνα Καλούτσα διδάσκει τις βασικές αρχές του τραγουδιού με αφετηρία την σχολή του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.
Διδασκαλία χορωδίας: Μαέστρος Κατερίνα Βασιλικού
Διδασκαλία φωνής: Νίνα Καλούτσα

Ημερομηνίες: Από 1 Οκτωβρίου 2016 έως 25 Ιουνίου 2017
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)
Ακροάσεις –εγγραφές Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Σάββατο: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50 € / μήνα

Οργανώνονται επίσης ειδικά προγράμματα για σχολεία. Ζητήστε το ειδικό φυλλάδιο.

Ειδική έκπτωση 10% ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ και 20% ΣΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων) .