Ο Δημήτρης Στεφανάκης στον Πολυχώρο του Μεταιχμίου, τις Πέμπτες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου συναντά τους λάτρεις της γραφής και της

ανάγνωσης για το σεμινάριο “Η τέχνη να γράφεις – Η τέχνη να διαβάζεις”.

Ταχύρρυθμη εισαγωγή στην λογοτεχνία που στοχεύει στα μικρά, μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συγγραφείς αλλά και στη σημασία και την απόλαυση της ανάγνωσης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις κύκλους. Ο κάθε κύκλος θα είναι αυτοτελής και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν έναν, δύο ή και τους τρεις κύκλους:

1ος κύκλος: Πρώτα οι χαρακτήρες

Πέμπτη 2 και 23 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα ήταν το μυθιστόρημα Άννα Καρένινα χωρίς την πρωταγωνίστριά της; Τι θα ήταν οι Αδερφοί Καραμάζοφ χωρίς την ομώνυμη οικογένεια; Σήμερα το γνωρίζουμε πια πως οι συγγραφείς οφείλουν τα πάντα στους χαρακτήρες τους. Με τι υλικά χτίζονται αυτοί οι χαρακτήρες και ποια είναι η σχέση που διαμορφώνουν στην πορεία με τον δημιουργό τους είναι το θέμα του πρώτου κύκλου συναντήσεων με τον Δημήτρη Στεφανάκη. Σε πέντε ώρες θα αναλύσουμε βήμα βήμα τη σύλληψη, την ενηλικίωση και τη δράση των ηρώων που γράφουν εξ ονόματός μας τις ιστορίες μας.

2ος κύκλος: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Πέμπτη 2 και 16 Μαρτίου 2017

Από τη σύλληψη μιας ιδέας ως εκείνη τη μαγική πρώτη φράση ενός βιβλίου που μεταμορφώνει τα πάντα σε λογοτεχνία, μεσολαβεί ένα ατυχές μεσοδιάστημα αναζητήσεων και αμφιβολίας. Ποια είναι η σημασία της πρώτης φράσης στη λογοτεχνία; Από ποιο σημείο ξεκινά κανείς την ιστορία του και πώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που ανακύπτουν στην αρχική φάση της δημιουργίας; Στον δεύτερο κύκλο συναντήσεων για την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης ο Δημήτρης Στεφανάκης επιχειρεί να φωτίσει το διάστημα εκείνο στο οποίο προχωράμε ακόμη στα σκοτεινά αναζητώντας το κείμενο.


3ος κύκλος: Η αφήγηση ως τέχνη και ως τεχνική

Πέμπτη 23 και 30 Μαρτίου 2017

Η αφήγηση είναι μια τέχνη που όπως κάθε τέχνη εμπεριέχει μέσα της τις τεχνικές. Οι περισσότερες από αυτές μας είναι γνωστές από την εποχή του Ομήρου. Ο τρόπος που επιταχύνει ή επιβραδύνει κανείς τις εξελίξεις σε μια ιστορία αιχμαλωτίζει συχνά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο τρόπος που προοικονομεί τα γεγονότα ικανοποιεί ή όχι την ανθρώπινη λογική. Ο καθοριστικός ρόλος των αφηγηματικών τεχνικών στην τέχνη της αφήγησης και ο τρόπος που αυτές εφαρμόζονται σε ένα κείμενο θα συζητηθούν στον τρίτο και τελευταίο κύκλο συναντήσεων με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη.

Υπεύθυνος – Διδασκαλία: Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του Φρούτα εποχής και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα οκτώ μυθιστορήματά του. Το μυθιστόρημά του Μέρες Αλεξάνδρειας (2007) μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Méditerranée Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά και στα αραβικά. Το 2016 κυκλοφόρησε το δοκίμιό του Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή, ένα είδος προσωπικής εξομολόγησης για την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης, ενώ τον Απρίλιο του 2017 θα κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα από τις εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με τίτλο Ευτυχισμένες οικογένειες. Ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση και το 2011 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Europeen. Το 2014 αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν ένα από τα εξής βιβλίο:

1. O αχός της εποχής του Julian Barnes

2. Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει της Alice Munro

3. Καλοκαίρι στο Μπάντεν-Μπάντεν του Λεονίντ Τσίπκιν