Η νέα δουλειά που παρουσιάζω στην Gallery  Περί Τεχνών Καρτέρης με τίτλο Ύλη ή Τίποτα σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Giuliano Serafini, είναι η τρίτη θεματική ενότητα μιας σειράς έργων που συνδέονται άμεσα με την ύλη.

Μελετώντας την ύλη και τις ιδιότητες της, την κίνηση, την υφή, την ολκιμότητα, την ελατότητα, τη μηχανική αντοχή, δημιουργώ ορατές επιφάνειες που έχουν χρώμα, διαύγεια, σχήμα, δίνοντας χώρο στις πιο βασικές ιδιότητές της ύλης.

Βασικό υλικό της νέας μου δουλειάς αποτελεί το λευκό και γκρι τσιμέντο, το οποίο μέσα από τις τεχνικές που εφαρμόζω, αποκτά τις φόρμες που αφουγκράζομαι καθημερινά μέσα  στα διαφορετικά περιβάλλοντα που ζω και κινούμαι ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Προσωπικά η ανθρώπινη και η  εικαστική μου πλευρά είναι ταυτόσημες. Η ηθική της τέχνης μου, διέπει τον τρόπο που ζω και το αντίστροφο.

Η  δουλειά μου,  μέσα από τις διαφορετικές θεματικές ενότητες που παρουσιάζω κάθε φορά, επικεντρώνεται  γύρω από την ύλη, ως βασικό συστατικό της ανθρώπινης υπόστασης.

Χώμα και Νερό. Ύλη ή Τίποτα.

Η φράση  evoluzione umana ” – “ανθρώπινη εξέλιξη”,  θα έλεγα ότι είναι  η έννοια που περιγράφει κατά κύριο λόγο τα βήματα που ακολουθώ στην καθημερινή αναζήτηση της εικαστικής μου πορείας.

Ο φλοιός ενός δέντρου, η ασβεστωμένη ξερολιθιά ως μνήμη στο πατρικό της γιαγιάς μου, η διαβρωμένη άσφαλτος και το πλακόστρωτο δρομάκι,  τεμαχισμένο σε κομμάτια συλλογικής μνήμης, στο ιστορικό κέντρο κάθε πόλης που επισκέπτομαι, αποτελούν το έναυσμα για μια νέα αναζήτηση στο χώρο της ύλης.

Μέσα από τη δουλειά μου δομώ και οικοδομώ τα δικά μου σύμπαντα, γεωμετρικά ή μη, τους δικούς μου χώρους απομόνωσης, το γκρίζο και το λευκό της πόλης, νοούμενη πια ως  πολιτιστικό εύρημα και κατάκτηση του ανθρώπου, όπως αυτός εξελίσσεται καθημερινά. Θα έλεγα ότι μέσα από τη δουλειά μου ορίζω τους χώρους, τα τοπία, τα οικοδομήματα, μέσα στα οποία ζει και κινείται ο σύγχρονος άνθρωπος. Εγώ, εσείς, όλοι μας.

Η δουλειά μου νοούμενη ουσιαστικά ως “τόπος μνήμης”,  λειτουργεί θα έλεγα για το θεατή – αναγνώστη των έργων μου, σχεδόν λυτρωτικά, έχοντας ο ίδιος πια τη δυνατότητα να ορίσει μέσα του, τη μορφή του σύγχρονου τοπίου, μέσα από την τέχνη  και την τεχνική που προσδίδω στην υλη μου. Να ορίσει το κομμάτι εκείνο της Ύλης που μας ανήκει.

Cement L12, 2016, burned white cement – marble – resins, 55 x 47 x 15 cm

Τα τσιμέντα μου, όπως θωπευτικά τα ονομάζω, ως παρέα, ως παρηγοριά, ως οικήματα και κατοικίες του ανθρώπινου πολιτισμού, κρύβουν μέσα τους προσωπικές ιστορίες, στεγάζουν μνήμες και όνειρα, τόπους και ανθρώπους.

Η ηθελημένη  “καταστροφή” των έργων μου  με τη χρήση κυρίως της φωτιάς, αλλά και  άλλων τεχνικών, η διάβρωση της ορατής επιφάνειας της  Γης που μας ανήκει και η μετουσίωση της  αρχικής θέασης των έργων σε αυτό  που  είμαστε και εξελισσόμαστε,  είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς μου.

Ορίζω την ύλη και το σχήμα της με τα χέρια μου και επιβάλλω μια φυσική φθορά στα υλικά μου, ως αποτέλεσμα του χωροχρόνου που αυτά έζησαν, λειτούργησαν και ολοκληρώθηκαν.

Τα έργα μου ως άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, κυοφορούν τις δονήσεις της ανθρώπινης εξέλιξης, ως επίτευγμα, ως κατάκτηση της ύλης από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ύλη και άνθρωπος, δυο οντότητες με όμοια σύσταση.

Υφή, σχήμα, χρώμα, αντοχή.

Στο χώρο και στο χρόνο.

Info: Ο Γιώργος Γιώτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Παρακολούθησε μαθήματα graphic design στο University Hertfordshire στην Αγγλία. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Έχει  παρουσιάσει τη δουλειά του σε  πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα  και  στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο Museo di arte  Contemporanea e del Novecento στο Monsummano – Ιταλία, στο Hungarian Open Air Μúzeum Szentendre στη Βουδαπέστη – Ουγγαρία και στο Muzeum Kresow Lubaczow στην Πολωνία.

Ατομικές Εκθέσεις:

– 2017 Materia la Prima / Matter First, Biblioteca Angelica, Roma, Italia – Greek Consulate, New York, USA

Curator: Giuliano Serafini, art historian.

– 2017 Matter or Nothing, Peritechnon Karteris Art Gallery, Athina, Greece

Curator: Giuliano Serafini, art historian.

– 2015 White View, Municipal Art Gallery of Mykonos, Greece

Curator: Louiza Karapidaki, art historian.

– 2014 Sgraffito, Peritechnon Karteris Art Gallery, Athina, Greece

Curator: Louiza Karapidaki, art historian.


◊ Η νέα έκθεση του Γιώργου Γιώτσα,  με τίτλο Ύλη ή τίποτα, παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης από τις 19 Ιανουαρίου.