Το British Council και η Atopos cvc παρουσιάζουν το Sustainable Fashion.

TI ΕΙΝΑΙ SUSTAINABLE FASHION

Με τον όρο Sustainable fashion, ή eco-fashion, αναφερόμαστε σε μια πρόσφατη τάση και φιλοσοφία στη μόδα που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα αειφόρο και βιώσιμο σύστημα το οποίο θα επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην περιβαλλοντολογική και κοινωνική ευθύνη της μόδας. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση ενδυμάτων και αξεσουάρ. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον σε σχέση με την βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση του fashion design, της παραγωγής και των επιχειρήσεων μόδας έχει κλιμακωθεί.

Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και των πλανόδιων πωλητών στον χώρο του ενδύματος καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής ωθούν στον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας της μόδας μέσω αειφόρων μεθόδων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε από τα πρώτα κράτη που έλαβαν δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες σε σχέση με την αειφορία στη μόδα. Μια σειρά από πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, όπως το Centre for Sustainable Fashion, το Designer-Manufacturer Innovation Support Centre και το Textile Futures Research Centre, και προγράμματα σπουδών, όπως το MA Fashion Futures του London College of Fashion και το MA Fashion Enterprise and Society του University of Leeds, εξετάζουν και ερευνούν αυτό το νέο σύστημα μόδας και δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλα fashion brands συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεσπίζουν μαθήματα και σεμινάρια με σκοπό την ενίσχυση των ερευνών αυτών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Nike και των Marks and Spencers. Παράλληλα, οργανισμοί και κοινότητες, όπως είναι οι περιπτώσεις των Ethical Fashion Forum, Fashion Revolution, Green Catwalk Challenge, Love Your Clothes και Schwopping, δίνουν τη δυνατότητα σε σχεδιαστές και στο ευρύ κοινό να ενημερωθούν και ανταλλάξουν ιδέες σε σχέση με τη βιωσιμότητα στη μόδα, ενώ σημαντικοί Βρετανοί δημιουργοί, όπως η Stella McCartney, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί για την ηθική και οικολογική ευαισθησία που διακρίνει τη δουλειά τους.

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του Sustainable Fashion workshop από το British Council στη Γαλλία ένα διήμερο αφιερωμένο στο Sustainability στη Μόδα θα λάβει χώρα και στην Αθήνα σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos cvc. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοιχτή ομιλία με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίαση επιλεγμένων χάρτινων ενδυμάτων από την Atopos Paper Fashion Collection σε επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού, Διευθυντή της Atopos cvc, προβολές και ένα εργαστήριο για νέους σχεδιαστές και επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 18.30–21.00

Ανοιχτή Ομιλία

Σκοπός της εκδήλωσης Sustainable Fashion είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον και να πληροφορήσει το κοινό για τη βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση στη μόδα και στο design. Θα μοιραστούμε παραδείγματα και περιπτώσεις επιτυχούς εφαρμογής της βιωσιμότητας στη μόδα, θα μάθουμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές στη σχέση μας με αυτήν και θα ενημερωθούμε για την καμπάνια του Fashion Revolution.

Η διοργάνωση απευθύνεται σε σχεδιαστές μόδας, συντάκτες, bloggers, επιχειρηματίες καθώς και σε ανθρώπους που αγαπούν τη μόδα και τη τέχνη ή που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η συζήτηση θα γίνει με τους Alice Holmberg (Social Entrepreneur και Associate Lecturer στο Central Saint Martins), Orsola De Castro (Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Fashion Revolution), Στάμο Φαφαλιό (Διευθυντή της Atopos cvc) και Ζeus+Dione (Fashion Designers), οι οποίοι θα μιλήσουν για το θέμα του Sustainable Fashion σε μια συζήτηση που θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Έφη Φαλίδα (Τα Νέα) και Elis Kiss (Καθημερινή english edition, Περιοδικό K).

Παρουσίαση χάρτινων ενδυμάτων από την Atopos Paper Fashion Collection

Η παρουσίαση της Paper Fashion υπό την επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού θα περιλαμβάνει μια επιλογή από συλλεκτικά ενδύματα από την Atopos Paper Fashion Collection, τη μεγαλύτερη συλλογή φορεμάτων από χαρτί στον κόσμο. H Atopos Paper Fashion έχει ταξιδέψει υπό μορφή έκθεσης σε διεθνή μουσεία και ιδρύματα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, το Mudam-Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Λουξεμβούργο, το Museum Bellerive/Design Museum, Zυρίχη, το ModeMuseum, Αμβέρσα, και τη Galerie Stihl Waiblingen. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων Ιαπωνικά ενδύματα της περιόδου Edo, disposable dresses της δεκαετίας του ’60, δημιουργίες από χαρτί καταξιωμένων σχεδιαστών, όπως Issey Miyake, Maison Margiela, Walter Van Bereindock, το Campbell Soup Dress after Andy Warhol, το Lisa Dress του Robert Wilson, το Yellow Pages Dress του Howard Hodgkin κ.ά..

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 10.00-14.00

Workshop για νέους σχεδιαστές και επαγγελματίες από τον χώρο της Μόδας

Το Sustainable Fashion workshop θα φέρει κοντά νέους επαγγελματίες από τον χώρο της Μόδας. Στόχος να καταρριφθούν ορισμένοι από τους μύθους γύρω από τη σχέση βιωσιμότητας, αισθητικής και κατανάλωσης και να εξετασθεί το πώς ορίζεται η βιωσιμότητα σήμερα. Να αποδειχθεί πως για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου η βιωσιμότητα δεν αποτελεί βάρος αλλά έναν τρόπο να χαράξουν το μέλλον της επιχείρησής τους. Η συμμετοχή στο workshop είναι δωρεάν, προαπαιτείται, ωστόσο, συμμετοχή στο σχετικό ανοιχτό κάλεσμα. Το εργαστήριο θα συντονίσει η Alice Holmberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Central Saint Martins και στο Centre for Sustainable Fashion, London College of Fashion. 

Η ομιλία και το εργαστήριο θα γίνουν στην Αγγλική (χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ATOPOS CVC

Alice Holmberg

Η Alice Holmberg είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στα προγράμματα Innovation Management και Culture, Criticism and Curation στο Central Saint Martins και στο Centre for Sustainable Fashion, London College of Fashion. Η Alice διδάσκει στρατηγική και καινοτομία σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τα Berlin University of the Arts, Estonian Academy of the Arts, Munich Technical University, Aalto University στο Ελσίνσκι και Politecnico di Milano. Στον επαγγελματικό της τομέα επικεντρώνεται σε ζητήματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρύσει το Haptic Interface Design και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθεί μια οργάνωση με βάση το Λονδίνο από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον. Τέλος, έχει δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, την Pride and Produce, η οποία προσπαθεί να εισάγει αγροτικούς τεχνίτες στην ψηφιακή εποχή.

Orsola De Castro

Η Orsola de Castro, ηγετική φυσιογνωμία και πρωτοπόρος του Sustainable Fashion, ίδρυσε το 1997 το From Somewhere, μια σειρά ρούχων δημιουργημένων από μη χρησιμοποιημένα, περιττά υλικά ή cut-offs. Το 2006 υπήρξε συνιδρύτρια του Estethica, μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας του British Fashion Council γύρω από το sustainability, την οποία και επιμελήθηκε μέχρι το 2014. Το 2013, μαζί με την Carry Somers, δημιούργησαν την οργάνωση Fashion Revolution. Αφορμή στάθηκε η καταστροφή στο εργοστάσιο Rana Plaza στη Ντάκα του Μπαγκλαντές στις 24 Απριλίου 2013, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χιλιάδες εργάτες. Η ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις διαρκείς, κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας αποτελεί πλέον παγκόσμια καμπάνια του Fashion Revolution με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 90 χωρών. Η Orsola έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις ως μέντορας και key note speaker, είναι Associate Lecturer στο Camberwell College και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μόδας του Central Saint Martins.

Στάμος Φαφαλιός

O Στάμος Φαφαλιός γεννήθηκε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς. Ολοκλήρωσε τις Επιχειρηματικές Σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στην Οξφόρδη, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Τέχνης στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του πτυχίου Αρχιτεκτονικής στον Σύνδεσμο Αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο. Παρόλο που κατά κύριο λόγο ασχολείται με την οικογενειακή εφοπλιστική επιχείρηση, έχει διατηρήσει πολύ έντονο το ενδιαφέρον του για τις τέχνες. Το 2000 άρχισε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί πρακτικά με την αρχιτεκτονική ενώ το 2003, μαζί με τον επιμελητή μόδας Βασίλη Ζηδιανάκη, ίδρυσαν την Atopos cvc. Μέχρι σήμερα ο Στάμος Φαφαλιός ξοδεύει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Εξακολουθεί να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση, να εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα ενώ τον απασχολεί σημαντικά ο οργανισμός Atopos cvc και η δραστηριότητά του.

Zeus+Dione

Με την επωνυμία Zeus+Dione οι Mareva Grabowski και Δήμητρα Κολοτούρα υπογράφουν το label τους, το οποίο έκανε την πρώτη του παρουσία τον Αύγουστο του 2012. Έχοντας τη δημιουργικότητα, το design και τον πολιτισμό στον πυρήνα τους οι Zeus+Dione γεννήθηκαν από το πάθος να αναβιώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις τοπικές τέχνες σε όλη την Ελλάδα μέσα από δημιουργίες που υπερβαίνουν τα όρια παράδοσης, ποιότητας και μόδας. Εξειδικευμένοι τεχνίτες υφαίνουν, βαφουν, κεντούν και κόβουν κάθε ύφασμα κατόπιν παραγγελίας, αξιοποιώντας την παραδοσιακή τεχνολογία με σύγχρονο, πρωτοποριακό τρόπο. Τα μεταξωτά υφάσματα των Zeus+Dione δημιουργούνται κατ’ αποκλειστικότητα στο Σουφλί, μια πόλη στη Βορειοανατολική μεριά της Ελλάδας με μακρά ιστορία στην παραγωγή μεταξιού αρίστης ποιότητας. Τα μεταξωτά πουκάμισα τους είναι κεντημένα στο Άργος και στο Μέτσοβο, ενώ τα φορέματα και οι φούστες των Zeus+Dione πλέκονται από τεχνίτριες των Κυκλάδων και της Αττικής. Πέρα από την παραγωγή με παραδοσιακές μεθόδους επιλεγμένα κομμάτια διακοσμούνται με παραδοσιακά σχέδια και περίτεχνα, χειροποίητα μοτίβα από την Κρήτη, οδηγώντας κάθε σεζόν στην δημιουργία μιας κομψής και μοναδικής στο είδος της συλλογής.

Atopos cvc

Η Atopos Contemporary Visual Culture ιδρύθηκε το 2003 από τον Βασίλη Ζηδιανάκη και τον Στάμο Φαφαλιό και είναι ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός οργανισμός που ερευνά το ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα. Η λέξη ‘atopos’, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άτοπος», η οποία αναφέρεται σε κάτι το παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό και το αταξινόμητο.

Μέρος του προγράμματος της Atopos cvc αποτελούν πολλές και σημαντικές εκθέσεις και projects όπως οι εκθέσεις ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από χαρτί και ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα μεταξύ άλλων, η έκδοση NOT A TOY, σε συνεργασία με το Pictoplasma Publishing Berlin, το βιβλίο UNLOCKED, τα projects Atopic Bodies και Slaves to Atopos και το Occupy Atopos Residency. H Atopos cvc έχει συνεργαστεί με φορείς και οργανισμούς όπως το Watermill Center του Robert Wilson, τo ICOM (International Council of Museums), η Deste Fashion Collection, το Miyake Issey Foundation, η Fondation Cartier pour L’Art Contemporain, τα Archives Christian Dior, οι Barbican International Enterprises, το Musée d’Orsay, το Goethe-Institut Athen και o NEON Organisation for Culture and Development  μεταξύ άλλων. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Atopos cvc συνεργάζεται με την documenta 14 στο πλαίσιο του προγράμματός artist-in-residence του οργανισμού.