Η έκθεση The Thickness of Time εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, σε έναν ιδιαίτερο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, σε επιμέλεια locus athens.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Yto Barrada, Aikaterini Gegisian, Dor Guez, Jumana Manna, Naeem Mohaiemen, Didem Pekün. Στα εγκαίνια της έκθεσης η Didem Pekün θα δώσει μια ομιλία με τίτλο A Solliloquy: 7 thoughts on Inhabiting Purgatorium.

H έκθεση αυτή περιλαμβάνει βίντεο έργα και δοκιμάζει τις δυνατότητες της εικόνας να αφηγείται και να ερμηνεύει την ιστορία. Καθένα έργο μιλά για τη δική του πολιτική και κοινωνική γεωγραφία. Περίπλοκες αφηγήσεις ξεπροβάλλουν σε σχέση με την Αρμενία, την Παλαιστίνη, το Μπαγκλαντές, το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τουρκία, παρότι το έργο της Didem Pekün ματαιώθηκε λόγω των πραξικοπημάτων και της έκτακτης κατάστασης της χώρας και εμφανίζεται με διαφορετική μορφή.

Οι καλλιτέχνες χειρίζονται ένα μεγάλο φάσμα αφηγηματικών πρακτικών, ιδιότυπων και κοινών: το προσωπικό βίωμα, το μύθο, το αρχείο σε κάθε πιθανή μορφή, το ανέκδοτο, ακόμη και το κουτσομπολιό και ξετυλίγουν προσωπικές και οικουμενικές ιστορίες. Ανατρέχουν επίμονα στο παρελθόν προκειμένου να αποδώσουν το παρόν.

Η προσωπική εξιστόρηση είναι το κατεξοχήν εργαλείο τους, ακόμα και αν η αφήγηση συχνά αφορά στο πολιτικό και καταλήγει παράδοξη και παραπλανητική. Η δυναμική της εικόνας και του λόγου σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυνατότητες του μέσου απελευθερώνουν την ερμηνεία από κάθε γραμμική προοπτική και αμφισβητούν την επίσημη και ασφυκτική γραμμή της ιστορίας. Η έκθεση διαπραγματεύεται την ανάγκη για μια ουσιαστική αφομοίωση της ιστορίας, διανοίγοντας χώρο για τις ιστορίες που πρόκειται να εξιστορηθούν. 

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε ένα κτίριο που επιβίωσε των κοσμογονικών μεταβολών του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για μια μεγαλοαστική Αθηναϊκή κατοικία του Βασίλειου Τσαγρή της δεκαετίας του 1920. Αρχικά κτισμένη για Έλληνες ομογενείς, στην πορεία έγινε κέντρο των διπλωματικών υπηρεσιών του Γ’ Ράιχ και έδρα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ώσπου τελικά απέμεινε άδεια. Το κτίριο κατέχει πρωταρχική σημασία στην έκθεση. Το αρχιτεκτονικό του ύφος και η ταυτότητα του διαπλέκονται με το σενάριο των έργων.

Οι Diplomates μπαίνουν στην κατοικία αυτή και με την εγκατάσταση τους The Sickness of Time ενεργοποιούν το κτιστό μπαρ του κτιρίου δημιουργώντας μια νυκτερινή ατμόσφαιρα πρόσφορη για νέες εξιστορήσεις. Η έκθεση θα λειτουργεί και βραδινές ώρες προσφέροντας ποτά.