Δύο βραδιές αφιερωμένες στη δραματοθεραπευτική οπτική που αφορά το ρόλο που καλείται να παίξει το άτομο με διαταραχές πρόσληψης τροφής στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον καθώς και την εικόνα του σώματος του.

Συζήτηση 15η: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Συζήτηση 16η: Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος-Δραματοθεραπευτής-Σκηνοθέτης

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.

Τις Δευτέρες 16 και 23 Ιανουαρίου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσουν συζητήσεις με το κοινό, με καλεσμένους δύο ειδικούς της δραματοθεραπείας, που θα προσεγγίσουν το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών από μια διαφορετική σκοπιά. Η Μαρία Σούμπερτ (16/1), θεατρολόγος και δραματοθεραπεύτρια και ο Στέλιος Κρασανάκης (23/1), ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης, θα μιλήσουν για το ρόλο που καλείται να παίξει το άτομο με διαταραχές πρόσληψης τροφής στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινονικό περιβάλλον και για την εικόνα του σώματός του. Οι διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς συνδέονται με την υποκειμενική εικόνα του σώματος, αλλά και με θέματα ναρκισσισμού, αυτοκαταστροφής και ενοχής. Έχουν ανάλογη παθογένεια με εκείνη του εθισμού και αποτελούν την σωματική έκφραση ανεπίλυτων ενδοψυχικών συγκρούσεων. Φαίνεται ότι μια προσέγγιση όπως η δραματοθεραπεία στην οποία συμμετέχει ενεργά το σώμα και που αξιοποιεί συμβολικά, προβολικά και καλλιτεχνικά μέσα αποτελεί τη θεραπεία επιλογής για περιπτώσεις όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ, στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών και συνεργάζεται με την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος ΕΔΠΕ και συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων.

Ο Στέλιος Κρασανάκης σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα σπούδασε θέατρο στην επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Συνέχισε σπουδές στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU. Υπήρξε επί 24 χρόνια και μέχρι πρόσφατα διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ». Έχει σκηνοθετήσει  για το θέατρο 22 παραστάσεις και είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου. Είναι Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική», της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών κα Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EFD (European Federation of Drama therapy) και  μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Το έργο

Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός.

Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει.

Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φιστίκια.

Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες.

Του ίδιου ανθρώπου.

Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά.

Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμός και ένας πορτοκαλής γάτος.

Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός και θαρραλέος μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει  ταμπού.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Στέλλα Κρούσκα

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί – Φωτογραφίες : Κωστής Καπελώνης

Βοηθός σκηνογράφου : Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ