Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το βιβλίο Ζώα, πουλιά και συγγενείς του Gerald Durrell σε μετάφραση Μαρίνας Δημητρά.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Τριλογία της Κέρκυρας» που αφηγείται με αστείρευτο χιούμορ και γοητεία τη ζωή του Ντάρελ –και των ζώων– τα τέσσερα χαρούμενα παιδικά χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα του Μεσοπολέμου. Μια σπάνια και μαγική παιδική ηλικία που μόνο να τη ζηλέψεις μπορείς…

«Θα μας φάει όλους!» τσίριξε η Μάργκο. «Φέρε ένα όπλο και σώσε τον Τζέρυ», είπε η Μητέρα λιγόθυμα. Γύρισα να δω τι συμβαίνει, κι εκεί, όρθιος στο άνοιγμα της πόρτας, ρουθουνίζοντας ελπιδοφόρα προς το τραπέζι με τα γλυκά, στεκόταν ο Παύλος. Πήγα δίπλα του και τρίφτηκε πάνω μου τρυφερά. «Τζέρυ, χρυσέ μου, πού τη βρήκες την αρκούδα;» ρώτησε η Μητέρα. «Δεν μ’ ενδιαφέρει πού τη βρήκε», είπε ο Λάρυ. «Θα την πάει πίσω αυτή τη στιγμή. Δεν θα το ανεχτώ! Πουλιά, σκυλιά, σκαντζόχοιροι σ’ όλο το σπίτι και τώρα μια αρκούδα;»



O Tζέραλντ Ντάρελ (1925 – 1995) γεννήθηκε στις Ινδίες. Ήταν τριών χρόνων όταν η οικογένεια Ντάρελ επέστρεψε στην Αγγλία. Το 1935 οι Ντάρελ αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Κέρκυρα και εκεί ο μικρός Τζέρυ -που ήταν ήδη μανιώδης φιλόζωος- εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη φυσιολάτρη, για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμος υποστηρικτής της Άγριας Ζωής. Το 1945 ήταν κιόλας φύλακας σε ζωολογικό κήπο και το 1947 διηύθυνε μία αποστολή στο Καμερούν – την πρώτη από πολυάριθμες που ακολούθησαν. Το 1959 ίδρυσε το Ζωολογικό Πάρκο του Τζέρσεϊ, κέντρο για τη διάσωση επαπειλούμενων ειδών, και το 1963 το Ίδρυμα Τζέρσεϊ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, που τώρα ονομάζεται προς τιμήν του Ίδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Άγριας Ζωής. Το 1982, τιμώντας τον για το σημαντικό έργο του, η Βασίλισσα τον έχρισε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.