Με sold out εμφανίσεις συνεχίζονται οι παραστάσεις του Κωστή Μαραβέγια με τίτλο “Κατάστρωμα – Όλοι Πάνω” στο Passport Upstairs στον Κεραμεικό, παίρνοντας μάλιστα παράταση μέχρι τα μέσα του Γενάρη.

Από τον Βαγγέλη Γκρέκο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το κρύο τσουχτερό, αλλά ο κόσμος συνέχισε να καταφθάνει μαζικά.

Άλλοι στα τραπέζια και άλλοι κοντά στο μπαρ, ενώ το σκηνικό ήταν στημένο σαν κατάστρωμα πλοίου δύο ορόφων. Στον επάνω βρίσκονταν λαμπάκια μαζί με σωσίβια, ενώ στον κάτω είχε μεγάλα παράθυρα και έπαιρνες μια πρώτη εικόνα για το ποιες ήταν οι θέσεις των μουσικών λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση.

Το ρολόι έδειχνε δεκαπέντε λεπτά πριν τις έντεκα το βράδυ, τα φώτα άρχισαν να χαμηλώνουν και ο Κωστής Μαραβέγιας μαζί με τους μουσικούς τους ανέβηκαν στη σκηνή. Η παράσταση άνοιξε με εκείνον στο πιάνο και το “Φάρο”. “Ξέρετε γιατί λέγεται κατάστρωμα η παράσταση; Γιατί όλοι σας έχετε ένα κρυμμένο καλοκαίρι στην καρδούλα σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τραγουδοποιός, ο οποίος συνέχισε με το “Welcome to Greece” και το “Parapatam” δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει μια βραδιά γεμάτη χορό και τραγούδι!

“Ακολουθεί μια διασκευή, την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, είναι οι “Παρτίδες” του Μανώλη Χιώτη”, μας εξήγησε ο Κωστής. Η ερμηνεία του καθηλωτική, σε μια εκτέλεση πιο φρέσκια, που έπεισε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, με την αίθουσα να κατακλύζεται από χειροκροτήματα.

Για τη συνέχεια, το αγαπημένο “Δε ζητάω πολλά”, για να θυμίσει κάτι από τα παλιά, με το “Ας είν’ καλά το γινάτι σου”. Η επιστροφή στα πιο πρόσφατα, έγινε με τη “Βάρκα στο γυαλό”, στο οποίο η φωνή του ενώθηκε με τη δική μας, αλλά και το ιδιαίτερα καυστικό “Κοmasusu” σε μια στιγμή που κατάφερε να με κατακτήσει τόσο με την έντονη σκηνική του παρουσία, όσο και με μια άλλη πτυχή, αυτή του στιχουργού.

Έπειτα, πήρε την κιθάρα του για να τραγουδήσει την “Παρεξήγηση του Φάουστ”, κι αυτό από τον καινούριο του δίσκο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, την οποία έδεσε αρμονικά με τα φρέσκα “Συγχωροδοπέταλα” σε μια διαφορετική εκτέλεση όπου τα σόλο στην κιθάρα του αριστερόχειρα Άγγελου Αγγελίδη ήταν εκπληκτικά!

Μετά την κιθάρα, είχε σειρά το ακορντεόν, το οποίο τον συνόδεψε στο “Πάρε χρώμα”, ένα τραγούδι του 2007, για να μας ξεσηκώσει με το “Going away” μαζί με “Το καλοκαίρι έφυγε” δημιουργώντας μια νοσταλγία για το προηγούμενο και μια προσμονή για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Άσε με να μπω μέρες τώρα στην πόρτα σου λιώνω” τραγουδήσαμε όλοι μαζί, για να μας δώσει λίγο “Ζεστό κρασί” ολοκληρώνοντας με αυτό το κομμάτι το πρώτο μέρος του προγράμματος του.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, είχε φτάσει η στιγμή για το “El Tango Del Rio – Antirrio”, ένα δικό του ορχηστρικό κομμάτι, και  το “Τσαλαπατώ” -από τον ίδιο δίσκο του 2012- στον ίδιο τάνγκο ρυθμό, τα οποία έκαναν το μυαλό να ταξιδέψει.

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι, με το ιδιαίτερο “Πες μου μια λέξη” όσο και το διαχρονικό “Τα παιδιά του Πειραιά” σε πιο τζαζ ήχο, τα οποία κέρδισαν το φιλόμουσο κοινό.

“Στο καλό” και “Λόλα” δεν έλειψαν από το πρόγραμμα λίγο πριν δώσει πάσα στον Άγγελο να παίξει ένα ορχηστρικό κομμάτι με ήχους της Λατινικής Αμερικής, το οποίο, μάλιστα, χόρεψε παροτρύνοντας το κοινό να συμμετέχει με παλαμάκια.

Κι ύστερα ήρθε το “Που να βρω μια να σου μοιάζει” σε μια στιγμή που γνώρισε την απόλυτη αποθέωση μαζί και “Δύο γυναίκες” από τα παλιά του, ενώ για “Το τραμ το τελευταίο”, ανέβηκε στο πάνω κατάστρωμα μαζί με την κιθάρα του, δημιουργώντας μια νοσταλγική εικόνα για την παλιά Αθήνα.

 

Εκεί ήρθε μια έκπληξη, γιατί μεταξύ των καλεσμένων ήταν μια νέα τραγουδίστρια, η Πωλίνα Λεσνέβσκαγια, η οποία ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσε με τη ξεχωριστή φωνή της το “Nantes” των Beirut και του έκανε «Παρέα» στο ομώνυμο τραγούδι που έχει γράψει και τραγουδήσει μαζί με τη Νατάσα Μποφίλιου.

“Φίλα με ακόμα” και “Στην καταιγίδα” λίγο πριν το κλείσιμο με το “Τρελό από χαρά” να βάζει το κερασάκι σε μια άκρως διασκεδαστική βραδιά.

Και κάπου εδώ φεύγουμε και εσείς μας ζητάτε κι άλλο κι άλλο, αλλά για να το αποφύγουμε όλο αυτό θα μείνουμε για λίγο ακόμα. Θέλετε;” ρώτησε ο τραγουδοποιός. Το πιο δυνατό “ναι” που έχω ακούσει σε εμφάνιση καλλιτέχνη ήταν αυτό, στο Γκάζι!

Έτσι λοιπόν, στο encore ο Κωστής τραγούδησε τη “Ζαρντινιέρα Ιλεγκάλ” και “Τρία Τέταρτα Ευχής”, χωρίς τη νεανική χορωδία που υπάρχει στο δίσκο, με τα συγκεκριμένα να αποτελούν τον καλύτερο επίλογο της βραδιάς!

Είναι ο Κωστής Μαραβέγιας και ξέρεις ότι θα περάσεις καλά. Γιατί σε ξεσηκώνει με τα τραγούδια του κι σε πλημμυρίζει με συναισθήματα. Γιατί πολύ περισσότερο όταν φύγεις στο τέλος, έχεις ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου.
Ένα πρόγραμμα με ροή πετυχαίνοντας το δέσιμο του ενός τραγουδιού με το άλλο σε συνδυασμό με τα νέα του τραγούδια και διασκευές που του ταιριάζουν.

Συντελεστές

Άγγελος Αγγελίδης: Κιθάρα
Τζιμ Σταρίδας: Τρομπόνι
Κρίτων Μπελόνιας: Τύμπανα
Νίκος Αγγλούπας: Μπάσο

*Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσεσμετζής



◊ Ο Κωστής Μαραβέγιας συνεχίζει… πάνω στο “Κατάστρωμα”! Περισσότερες πληροφορίες, εδώ