Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τα χαρακτικά του Ιδρύματος Ά. και Λ. Κατακουζηνού

Τα χαρακτικά του Ιδρύματος Ά. και Λ. Κατακουζηνού
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων Πρώτη Έκδοση , η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην γκαλερί της Χατζηκυριάκος-Γκίκας Τα χαρακτικά του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Pablo Picasso, Marc Chagall Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Μιχάλη Τόμπρου κ.ά.

Τα χαρακτικά της συλλογής είναι κυρίως δώρα των καλλιτεχνών προς το ζεύγος Κατακουζηνού που το σπίτι τους αποτέλεσε διάσημο καλλιτεχνικό σαλόνι της Γενιάς του 1930 ενώ παράλληλα φωτογραφίζουν ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες της εποχής.

Μέσα από την έκθεση αυτή η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον Άγγελο Κατακουζηνό, που εκτός από καταξιωμένος νευρολόγος και ψυχίατρος, υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από το 1967 μέχρι το 1975. Την περίοδο αυτή ανέδειξε την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε πολιτιστικό οργανισμό κύρους, θέτοντας έτσι πολύτιμες βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξη και πρόοδό της.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χαρακτικά έργα του Νικόλαου Χατζηκυριάκου – Γκίκα με τον οποίο ο Α. Κατακουζηνός διατηρούσε στενή φιλία. Ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας ήταν και αυτός ένας από τους ιδρυτές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. H Ελληνοαμερικανική Ένωση έδωσε το όνομά του σε μια από τις γκαλερί της, όπου και παρουσιάζονται τα χαρακτικά έργα της έκθεσης.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης / επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

Παράλληλα στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζεται εκπαιδευτική έκθεση για την χαρακτική τέχνη από την ALPHA BANK με τίτλο Τι είναι Χαρακτικό;.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Σταύρου Τσιγκόγλου σε μία έκθεση στο Τελλόγλειο
07.02.2017 12:40
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών, θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Έκθεση της Justyna Borucka στην Οικία Κατακουζηνού
23.05.2016 16:43
Η Οικία Κατακουζηνού με χαρά εγκαινιάζει την έκθεση της εικαστικής δημιουργού Justyna Borucka, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 20.00.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.