Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο Κλείστε τη Συμφωνία, η οποία ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιεί το Δεκέμβριο 2009.

«Μαζί πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία της Κοπεγχάγης για το κλίμα» παροτρύνει ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή.

«Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία Νέα Πράσινη Συμφωνία που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» αναφέρει ο Μπαν Γκι-μουν και τονίζει: «Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο».

Για τη σημερινή ημέρα έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα η προβολή του το ντοκιμαντέρ Home, με τη στήριξη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Διαδίκτυο (http://www.home-2009.com/) και σε κινηματογράφους 110 πόλεων. Σκηνοθέτης της ταινίας ο φωτογράφος και δημοσιογράφος Γιαν Αρτίς Μπερτράν, γνωστός από το φωτογραφικό λεύκωμα Η Γη από ψηλά και ιδρυτής της οργάνωσης GoodPlanet.org.

Σήμερα επίσης η ΚΕΔΚΕ πραγματοποιεί έκθεση για το Περιβάλλον στο Πάρκο Γουδή (Μεσογείων 96) με την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Αλλά και στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Πανεπιστημίου, από τις 11.00 έως τις 14.00, είκοσι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν από ένα έργο για το περιβάλλον. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκέπτεται εκείνη την ώρα την περιοχή του Ασωπού και της Θήβας, θύμα της μόλυνσης με βιομηχανικά απόβλητα.

Οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και εθελοντές άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα καθαρίσουν την περιοχή του υγροτόπου στη Βραυρώνα. Η οργάνωση ΑΝΙΜΑ θα απελευθερώσει πουλιά και θηλαστικά που έχουν αναρρώσει από τραυματισμούς.

Και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 5.000 λουλούδια από τα φυτώρια του: στην Πλατεία Γαλοπούλου στις 11.00, στις Τσιμισκή και Ικτίνου στις 11.30, στις Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου στις 12.00 και στο πάρκο Αγίου Θεράποντος στις 12.30.