Πάντα συναρπαστικά είναι τα μουσικά ταξίδια που κάνουμε με τον σπουδαίο λυράρη Ψαραντώνη. Στις νέες του εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, ο κορυφαίος εκφραστής της Κρητικής παράδοσης θα μας παρασύρει από Παρασκευή 13 έως Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, «Εκειά που σμίγουν οι καιροί». Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας πάει σε ταξίδια αρχέγονα. Στο πλευρό του η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο.

Ο Αντώνης Ξυλούρης έμαθε τη λύρα παιδί, στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, τον Νίκο. Φαίνεται όμως πως τη λύρα την ήξερε από πάντα – γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε μέσα στη μουσική. Όσες φορές κι αν δει κανείς τον Ψαραντώνη να παίζει και να τραγουδάει, νιώθει πως γίνεται ένα με τη μουσική και πως η μουσική μέσα από αυτόν δεν έχει πια όρια. Αντικειμενικά, ο Ψαραντώνης κατατάσσεται στους μεγάλους masters αυτής της τέχνης σε διεθνές – αν όχι σε κοσμικό – επίπεδο, ξεπερνώντας την Κρήτη και την Ελλάδα ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται στα θεμέλια του πολιτισμού τους.

Τον έχουμε δει να ξεσηκώνει πλήθη με τον ήχο της λύρας του και τη φωνή του και να παίζει μαζί με μουσικούς που ανήκουν σε άλλες πολιτισμικές «σφαίρες». Σε κάθε περίπτωση όμως ξέρουμε πως η μουσική του είναι το αέναο ταξίδι της ζωής, αυτό που έρχεται από πολύ μακριά και (μας) πάει πολύ μακριά. Και απλώς χαιρόμαστε, κάθε φορά, να ζούμε τα στιγμιότυπά του. Όπως αυτό στο Half Note από 13 έως 16 Ιανουαρίου…