Ο διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα της πιανιστικής φιλολογίας των κορυφαίων μουσουργών Mozart, Schubert και Schumann στη νέα του Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα που θα διαρκέσει από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έως τον Φεβρουάριο του 2017. Στην Αθήνα θα εμφανιστεί στις 22 Φεβρουάριου 2017.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος μουσικός που έχει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού και τη διεύθυνση ορχήστρας, ως ένας ανανεωτικός αρχιμουσικός. Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στις ξεχωριστές του εμφανίσεις στην Ελλάδα, σε μουσικούς κύκλους όπως «Μεγάλοι Ερμηνευτές και Μεγάλες Ορχήστρες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας. Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον Vladimir Ashkenazy και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχμάνινοφ. Κεντρικό άξονα του ρεπερτορίου του αποτελούν έργα του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Σοπέν, αλλά και οι συνθέσεις της Ρώσικης Σχολής, καθώς έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα Ραχμάνινοφ, Προκόβιεφ, Τσαϊκόφσκυ και Σκριάμπιν.

Από το 2000 ηχογραφεί για την κορυφαία Γερμανική εταιρεία δίσκων ECM, έχοντας κυκλοφορήσει διεθνώς 7 εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Το άλμπουμ του “Acroasis”, με τεράστια απήχηση στη διεθνή μουσική σκηνή, έλαβε διθυραμβικές κριτικές, κατά την πρώτη μεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ECM, με σταθμούς στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ένα νέο μουσικό ιδίωμα βασισμένο στους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, το οποίο στη συνέχεια μετεξέλιξε, προσαρμόζοντάς το για φωνή, και ταξίδεψε στο εξωτερικό σε συνεργασία με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια του ιερού μέλους Νεκταρία Καραντζή, σε μεγάλες ευρωπαϊκές περιοδείες. Την περίοδο 2006-2008 πραγματοποίησε συναυλίες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αγγλία και τη Ρωσία, παρουσιάζοντας το best seller της ECM “Chant Hymnes and Dances”. Το άλμπουμ παρέμεινε αρκετές βδομάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη.

Το 2009 τιμήθηκε ως επίτιμο μέλος του Rachmaninoff International Society για τις ερμηνείες του στα έργα του μεγάλου Ρώσου πιανίστα και συνθέτη. Θεωρείται από το διεθνή Τύπο ως ένας πιστός ερμηνευτής-μελετητής της μουσικής του Ραχμάνινοφ στα πιανιστικά και στα συμφωνικά του έργα, όπως και του Chopin. Κορυφαίες του στιγμές είναι η ερμηνεία του στα πρελούδια του Ραχμάνινοφ στο Λονδίνο το 2008 και η ξεχωριστή του προσέγγιση ως μαέστρος στη Δεύτερη Συμφωνία.

Οι Times της Νέας Υόρκης σε άρθρο τους τον χαρακτηρίζουν ως «έναν μάγο του ήχου και έναν σπάνιο μουσικό που ακροβατεί με ιδιαίτερη άνεση ανάμεσα στην κλασική και την τζαζ μουσική, σαν ένας γνήσιος διάδοχος του Keith Jarrett…». Η Le Monde έγραψε για την ερμηνεία του ως μαέστρου-σολίστ σε έργα Μότσαρτ: «Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό και ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμία προσπάθεια». Οι Times του Λονδίνου έγραψαν: «Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος όντως είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση μουσικού […] είναι μουσικός της απόλαυσης […] της δημιουργίας μακριά από κλισέ και πόζες. […] Ένας γοητευτικός και άμεσα επικοινωνιακός εκτελεστής […] ένας εσωτερικός συνθέτης που οι νότες του κρύβουν μυστήριο […] ένας μαέστρος γεμάτος ενέργεια και πάθος. […] Ένας μουσικός ολοκληρωμένος […] που ίσως ακολουθεί το δρόμο της μουσικής πληρότητας που άνοιξε ο Leonard Bernstein».

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι επίτιμος Πρόεδρος του Sergei Rachmaninov Greek Society και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Πρόγραμμα

Μέρος A
W.A. MOZART
I. Piano Sonata No.8 in A minor, K.310
i Allegro maestoso
ii Andante cantabile
iii Presto

II. Piano Sonata No.10 in C major, K.330

i Allegro Moderato
ii Andante cantabile
iii Allegretto

Μέρος Β
R. SCHUMANN
Ι. Scenes from Childhood Op.15
Of foreign lands and peoples – Curious story – Blindman’s buff – Pleading child – Perfect happiness – Important event – By the fireside – On the hobby horse – Almost too serious – Frightening – Child falling asleep – The poet speaks
ΙΙ. Arabesque, Op. 19

F. SCHUBERT. Four Impromptus, Op.90

Παραγωγή – Διοργάνωση: Thomas Bäcker & Heino Sonnleithner

https://el-gr.facebook.com/tsabropoulos/