Μουσική / Μουσικά Νέα

Συναυλία – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Στις 22 Ιουλίου, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα πραγματοποιήσει συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρί

Στις 22 Ιουλίου, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα πραγματοποιήσει συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2009, με ερμηνευτές τον Λάκη Χαλκιά και τη Σόνια Θεοδωρίδου.

Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη Επιτάφιος και  Ρωμιοσύνη, καθώς και άλλα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει για την ιστορική συνεργασία του με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο: Ο Ρίτσος με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί είναι ένας αγαπημένος Ποιητής, ένας στοχαστής που θαύμαζα και ένας πολίτης που μοιράστηκα μαζί του ιδέες, φιλία, αγώνες και δοκιμασίες. Στα δύο κορυφαία μου έργα στον τομέα της έντεχνης λαϊκής μουσικής, τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ και τη ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, είχα την αίσθηση ότι η μελωδία ξεπήδησε σαν αρτεσιανό νερό μέσα από τους στίχους. Τι να συνέβαινε άραγε;

Νομίζω ότι η ταύτισή μου με τον ποιητή, που ξεπερνούσε τα σύνορα της ποίησης κι απλωνόταν σε όλο το χώρο της ζωής, της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, της ιδεολογίας, της στάσης ζωής, της κοινής πίστης σε μια κοινή κλίμακα αξιών, στην ταυτόσημη αντιμετώπιση του χρέους, τέλος στην κοινή μας στράτευση στο στρατόπεδο της αριστεράς, της εθνικής αντίστασης, της ελευθερίας και της αφοσίωσης στο ιδεώδες της εθνικής αναγέννησης, όλα αυτά δημιούργησαν μία ταυτότητα θα έλεγα, στις δύο ευαισθησίες μας. Γίναμε συγκοινωνούντα δοχεία, απ΄ όπου ποίηση και μουσική περνούσε η μία στην άλλη, ώσπου να πάρουν μία τρίτη διάσταση: το τραγούδι.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Μουσική / Μουσικά Νέα

Συναυλία – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμώντας τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, καλεί τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τέσσερις ακόμη καλλι…

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμώντας τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, καλεί τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τέσσερις ακόμη καλλιτέχνες στο Ηρώδειο για να αποδώσει τρία μεγάλα έργα του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου συνάντησαν το μεγάλο κοινό όταν έγιναν τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το αποτέλεσμα συνιστά και σήμερα συλλογική παρηγορία για εκατομμύρια Έλληνες εντός και εκτός συνόρων.

Στις 10 Ιουνίου στο Ηρώδειο, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα αποδώσει τους τρεις κορυφαίους καρπούς αυτής της συνεργασίας: τα έργα Επιτάφιος (Αθήνα, 1960), Ρωμιοσύνη (Αθήνα, 1966) και τα Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (Παρίσι, 1973).

Στη μεγάλη αυτή συναυλία ερμηνεύουν η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και o Αλέξανδρος Χατζής.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr