Ο Τσαϊκόφσκι, ο Καλίννικοφ, ο Αρένσκι και ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Καλαφάτης, είναι οι συνθέτες που τιμά η Φιλαρμόνια, στην τέταρτη κατά σειρά εμφάνισή της, την πρώτη της νέας χρονιάς.

Οι τρεις πρώτες συναυλίες της «Φιλαρμόνιας» ολοκληρώθηκαν, όπως είναι γνωστό, με μεγάλη επιτυχία. Μετά από το αφιέρωμα στον Μάντζαρο και τους μαθητές του και την όπερα Μάρκος Μπότσαρης, και η τρίτη, γιορταστική συναυλία με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικα Τιτιβίσματα» ενθουσίασε τους φίλους της ορχήστρας στον κατάμεστο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη τριών παιδικών χορωδιών των «Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα και του νεανικού φωνητικού συνόλου “Unicords”.

Πιστή στην αρχική καταστατική της διακήρυξη, για την εκτέλεση, ηχογράφηση και προβολή της Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών προγραμματίζει την επόμενη συμφωνική συναυλία της για την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017, στον ίδιο χώρο. Η συναυλία απευθύνεται στο φιλόμουσο κοινό της Αθήνας, αλλά και σε εκείνους που αναζητούν να γνωρίσουν ένα ξεχωριστό ρεπερτόριο, που σπάνια ακούγεται στις Ελληνικές αίθουσες συναυλιών.

Το θέμα της τέταρτης συναυλίας είναι αφιερωμένο στις στενές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Παρουσιάζει αρχικά τρία πολύ σημαντικά έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών που είναι σχετικά άγνωστα στο Ελληνικό κοινό. Συγκεκριμένα:

Τη Μελαγχολική Σερενάτα για βιολί και ορχήστρα του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι,
τη Συμφωνική Εικόνα «Κέδρος και Φοίνικας» του Β. Καλίννικοφ
τις «Παραλλαγές πάνω σ’ ένα θέμα του Τσαϊκόφσκι» του Α. Αρένσκι.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την εξαιρετική Συμφωνία σε λα ελάσσονα, έργο 12, του Βασίλη Καλαφάτη (Vassili Kalafaty), ενός Ελληνικής καταγωγής συνθέτη που έζησε και δημιούργησε στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) στα τέλη του 19ου και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλαφάτης ήταν ένας από τους δασκάλους του Στραβίνσκυ, καταγόταν από την Κριμαία, ήταν καθηγητής του Κρατικού Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης και πέθανε επίσης εκείνο το φοβερό χειμώνα του 1942. Το έργο αυτό (όπως και το έργο του Καλίννικοφ) παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα από την Φιλαρμόνια.

Σολίστ στο έργο του Τσαϊκόφσκι είναι ο διάσημος βιολονίστας Γιώργος ∆εμερτζής. Μουσική ∆ιεύθυνση: Βύρων Φιδετζής