Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί την παράσταση «Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα», σε σκηνοθεσία Σαράντου Ζερβουλάκου για λίγες παραστάσεις που θα δοθούν στο Βασιλικό Θέατρο.

«Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα»: τρείς σύζυγοι πρώην δικτατορικών καθεστώτων συναντιούνται στα παρασκήνια μίας κοινής συνέντευξης τύπου. Το θέμα της είναι η δημιουργία ταινίας με θέμα τις βιογραφίες τους. Συμμετέχει ένας διερμηνέας ο οποίος μεταφράζει τις συνομιλίες τους.

Η συγγραφέας του έργου Theresia Walser πραγματεύεται τα διαχρονικά ερωτήματα κατάχρησης εξουσίας και πολιτικής ματαιότητας με ένα απόλυτα κωμικό τρόπο.

Οι χαρακτήρες, Ιμέλντα Μάρκος (χήρα του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος των Φιλιππίνων και πρώην βασίλισσα ομορφιάς), η Μάργκοτ Χόνεκερ (χήρα του Έρικ Χόνεκερ και Υπουργός παιδείας της Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας) και η Λέιλα Μπεν Άλι (σύζυγος του προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, με σπουδές γαλλικής λογοτεχνίας, ποιήτρια και κομμώτρια), χρησιμοποιούν αυθεντικά τσιτάτα και φράσεις τα οποία μεταφέρονται σε ένα καινούριο θεατρικό συγκείμενο.

Την παράσταση και το έργο διατρέχει το μοτίβο της μετάφρασης, ως μία ευθεία αναφορά στις διάφορες “μεταφράσεις” που αναγκαστικά καθορίζουν τις διακρατικές, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, άλλοτε μεταδίδοντας και άλλοτε διαστρεβλώνοντας το νόημα.

Είναι μία παραγωγή της ETERIA FILON που ασχολείται με την παρουσίαση διεθνών συνεργασιών.

Σκηνοθεσία: Σαράντος Ζερβουλάκος/ Κοστούμια: Lane Schafer

Παίζουν: Bernd-Christian Althoff, Στέλλα Ράπτη, Μαριάννα Παπασάββα, Λίλα Βλαχοπούλου (φιλική συμμετοχή)

Το έργο παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και γερμανικά) με υπέρτιτλους.