Η νέα, βραβευμένη ταινία του Τζιμ Τζάρμους, Paterson, κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στους κινηματογράφους Άστυ, Δαναό, Πτι Παλαί και Ολύμπιον από την AMA Films.


Σύνοψη

Ο Πάτερσον είναι οδηγός λεωφορείου στην ομώνυμη πόλη του Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσι. Κάθε μέρα, ο Πάτερσον ακολουθεί μια ρουτίνα: κάνει το καθημερινό του δρομολόγιο, παρατηρώντας την πόλη καθώς αυτή περνά μπροστά από το παρμπρίζ του και κρυφακούγοντας αποσπασματικά τις συζητήσεις γύρω του. Γράφει στίχους σ’ ένα τετράδιο. Βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Σταματά σ’ ένα μπαρ και πίνει μία μόνο μπίρα. Και γυρνά σπίτι στη γυναίκα του, τη Λόρα. Αντίθετα, ο κόσμος της Λόρα αλλάζει διαρκώς. Βλέπει νέα όνειρα σχεδόν καθημερινά. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση. Η ταινία παρατηρεί σιωπηρά τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, όπως και την ποίηση που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.


Βιογραφικό Τζιμ Τζάρμους

O Τζιμ Τζάρμους θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές μορφές του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά. Οι ταινίες του συχνά διακρίνονται για τον υπερβατικό μινιμαλισμό τους και την ανατροπή των παραδοσιακών κινηματογραφικών ειδών, όπως της ταινίας δρόμου, του γουέστερν και του αστυνομικού.

Ενδεικτική φιλμογραφία:

1980 Διακοπές διαρκείας

1984 Stranger than Paradise

1986 Στην παγίδα του νόμου

1989 Mystery Train

1995 Ο νεκρός

1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai

2005 Τσακισμένα λουλούδια

2013 Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους

Φωτογραφία: Φρέντερικ Ελμς

Μοντάζ: Αφόνσο Γκονκάλβες

Μουσική: Σκερλ

Παραγωγοί: Τζόσουα Άστραχαν, Κάρτερ Λόγκαν

Παίζουν: Άνταμ Ντράιβερ, Γκολσεφτί Φαραχανί, Μπάρι Χένλεϊ, Κλιφ Σμιθ, Τσάστεν Χάρμον, Ουίλλιαμ Τζάκσον Χάρπερ

Διάρκεια: 113 λεπτά