Η νέα ταινία του Morten Tyldum, Passengers, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 από τη Feelgood.

Δύο από τους πιο ταλαντούχους, όμορφους και γήινους ηθοποιούς του Χόλιγουντ συναντιούνται, ερωτεύονται και κινδυνεύουν με αφορμή μια ρομαντική ιστορία αγάπης, ένα άρτιο δείγμα επιστημονικής φαντασίας και μία απολαυστική διαστημική περιπέτεια. Ο Chris Pratt (Guardians of the Galaxy) και η Jennifer Lawrence (The Hunger Games) είναι οι Passengers στη νέα ταινία του Morten Tyldum (The Imitation Game) και ενσαρκώνουν τους επιβάτες ενός πολυτελούς διαγαλαξιακού διαστημοπλοίου με απίθανη χημεία, πολύ χιούμορ και τρυφερότητα. Μαζί τους σε ρόλο εξομολογητή και μπάρμαν, εμφανίζεται ο Michael Sheen (Masters of Sex TV series) με μια εξαιρετική ερμηνεία. Το Passengers είναι μια μεγάλη υπερπαραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά, καθηλωτικές σκηνές δράσης, συγκινητικές και αστείες στιγμές και ένα ακατανίκητο πρωταγωνιστικό δίδυμο.


Σύνοψη

Δύο ξένοι, ο Jim (Chris Pratt) και η Aurora (Jennifer Lawrence), είναι συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι που διαρκεί 120 χρόνια και έχει για προορισμό του έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη. Ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον όταν μια μηχανική βλάβη αφυπνίζει μόνο αυτούς 90 χρόνια νωρίτερα από αυτό που ήταν προγραμματισμένο για τους συνολικά 5000 ναρκωμένους επιβάτες. Οι δύο τους εντοπίζουν τη βλάβη που κάνει το διαστημόπλοιο να καταρρέει σταδιακά,  και θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να σωθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες της πιο μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Μια παράξενη συνθήκη, δύο διαφορετικοί συνοδοιπόροι

«Η ταινία έχει να κάνει με δύο ανθρώπους που υποτίθεται ότι κάνουν το ταξίδι της ζωής τους: διαρκεί 120 χρόνια και προορίζεται σε έναν νέο πλανήτη, αλλά αφυπνίζονται 90 χρόνια νωρίτερα» λέει ο Chris Pratt, που συμπρωταγωνιστεί με τη Jennifer Lawrence. «Αλλά υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Πρέπει να λύσουν το μυστήριο μιας βλάβης, να επιδιορθώσουν ένα διαστημόπλοιο, αν θέλουν να επιβιώσουν και να σώσουν τις ζωές τους και των άλλων επιβατών».

Ο Jim, τον οποίο ενσαρκώνει ο Pratt, αποφασίζει να αφήσει τη ζωή του στη Γη για συγκεκριμένους λόγους. «Είναι μηχανολόγος μηχανικός και το επάγγελμα του είναι απαραίτητο για να δομηθεί ένας καινούριος πολιτισμός. Αν κάτι χαλάσει, είναι εκεί για να το φτιάξει».

«Ο Chris είναι πολύ διαφορετικός από τον Jim», σχολιάζει η Lawrence, που υποδύεται τη συνεπιβάτη του, Aurora. «Ο Jim συμπεριφέρεται λες και δεν είχε ποτέ ξανά κοπέλα και δεν ξέρει πώς ακριβώς να φερθεί σε μια γυναίκα. Είναι γοητευτικός και γλυκός, αλλά όχι σαν τον Chris που είναι παντρεμένος και έχει πολλή πλάκα. Είχε ενδιαφέρον να βλέπεις τον Chris να μεταμορφώνεται σε έναν ντροπαλό, ανασφαλή, ρομαντικό τύπο».

Σε αντίθεση με τον Jim, η Aurora ανήκει σε άλλο κόσμο. Είναι μια συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη με σπουδαία αποστολή. Θα κάνει το ταξίδι που διαρκεί 120 χρόνια για το Homestead II και θα ξαναγυρίσει. Θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που θα κάνει αυτό το ταξίδι μετ’ επιστροφής. «Είναι μια μεγάλη απόφαση» λέει η Lawrence.  «Είναι ένα ταξίδι που θα πάρει 120 χρόνια, φτάνεις και όποιος ξέρεις έχει πεθάνει. Πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν μια καινούρια ζωή στην οποία δεν έχεις ποτέ λάβει μέρος. Δεν μπορώ να φανταστώ να αποχαιρετώ όλους όσους ξέρω και αγαπάω, καταλαβαίνω ότι εκείνη διψάει για παραπάνω πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να πάρω μια τέτοια τελεσίδικη απόφαση».

«Όταν η Aurora αφυπνίζεται, νομίζω ότι η πρώτη της αντίδραση είναι να μπει στη θέση του Jim» λέει η Lawrence. «Εκείνη αντιμετωπίζει το πρόβλημα για μερικές μέρες και εκείνος είναι παγιδευμένος για πάνω από έναν χρόνο».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι ήταν προφανές ότι η Lawrence και ο Pratt θα ήταν οι τέλειοι ηθοποιοί για να ενσαρκώσουν την Aurora και τον Jim. «Είναι από τους μεγαλύτερους αστέρες στον κόσμο, αλλά πάνω από όλα, ήθελα να είμαι σίγουρος ότι ήταν οι κατάλληλοι για τους ρόλους» λέει ο Tyldum. «Ήξερα ότι θα είχαν χημεία. Καθίσαμε για ώρες, πήγαμε για φαγητό με την Jen και μείναμε 4 ώρες, και ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν τέλειοι. Είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πολύ καλά τους χαρακτήρες. Τις αποφάσεις, τα κίνητρα, τις ζωές τους, οπότε ένιωσα ότι το είχαν σίγουρα».

«Το διαστημόπλοιο είναι πραγματικά πολυτελές, σαν κρουαζιερόπλοιο» λέει η Lawrence. «Υπάρχει παρατηρητήριο, σινεμά, φοβερά δωμάτια, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση.  Η ταινία έχει πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα» σχολιάζει η Lawrence.

«Τα σκηνικά ήταν τεράστια» λέει ο Pratt. «Κοιτούσα γύρω μου και ήταν σαν κοιτάω ένα τεράστιο διαστημόπλοιο. Τα σκηνικά είναι επικά όπως η ταινία. Είχαμε και φοβερά ειδικά εφέ».


Παραλειπόμενα

Ως σημεία αναφοράς για τον σχεδιασμό του διαστημόπλοιου και των ρούχων οι αρμόδιες ομάδες αξιοποίησαν την ArtDeco, το κλασικό Χόλιγουντ και τις στολές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σχεδιασμός είχε κάτι το νοσταλγικό. Φυσικά το διαστημόπλοιο είναι υπερσύγχρονο και εντελώς στο κλίμα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι απόκοσμο.

Καθώς η ιστορία είναι ανθρωποκεντρική, η ομάδα του σχεδιασμού παραγωγής ήθελε να κατασκευάσει τα περισσότερα σκηνικά και όχι να έχει τους ηθοποιούς στημένους μπροστά από ένα πράσινο τοίχο, όπως συνηθίζεται για να «φορεθούν» μετά το γύρισμα τα ειδικά εφέ. Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκαν οι εξής χώροι: το διαμέρισμα όπου οι επιβάτες βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη, το μπροστινό παρατηρητήριο, το θεραπευτήριο, η σουίτα Vienna, η καφετέρια, η καμπίνα της Aurora, η καμπίνα και το εργαστήρι του Jim, η πισίνα, οι διάδρομοι, η γέφυρα, η μεγάλη αίθουσα και το μπαρ. Η ομάδα κατέφυγε στην ψηφιακή τεχνολογία σε κάποιες περιπτώσεις για να επεκτείνει αυτούς τους χώρους και να τους κάνει πιο μεγαλειώδεις.

Μέρος της ερμηνείας του Sheen είχε να κάνει με τη σωματική του μεταμόρφωση χάρη στη βοήθεια της ομάδας ειδικών εφέ. Η ομάδα κατασκεύασε μια πλατφόρμα που μετακινούσε τον ηθοποιό γρήγορα πίσω και μπροστά στην μπάρα. Ο Sheen γονάτιζε στην πλατφόρμα και έτσι είχαν έλεγχο της κίνησης του, όπως με τα ρομπότ, στην πορεία αφαίρεσαν ψηφιακά τα πόδια του Sheen και αντικατέστησαν την πλατφόρμα με έναν ρομποτικό στύλο.

Ειδικά το μπαρ, όπου διαδραματίζονται καταλυτικές συζητήσεις, ήταν σχεδόν ολόκληρο αληθινό και στη διάθεση την ηθοποιών. Η είσοδος του, η μπάρα, τα γλυπτά, οι ζωγραφιές, το χαλί ακόμα και οι καναπέδες ήταν όλα υπαρκτά.

Στο διαμέρισμα με τις κάψουλες και τους ναρκωμένους επιβάτες να ταξιδεύουν μέσα σε αυτές για 120 χρόνια,  εμφανίζονται 30 βοηθητικοί ηθοποιοί. Μερικοί βρήκαν τις κάψουλες τόσο άνετες που αποκοιμήθηκαν στα αλήθεια. Η τέχνη μιμείται τη ζωή.

Το σχήμα του διαστημόπλοιου εξελίσσει κάτι που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες, δηλαδή τον τροχό που περιστρέφεται προκειμένου να έχει βαρύτητα στο διάστημα. Στο Passengers αυτό το σχήμα επιμηκύνεται και αποκτά περιστρεφόμενες λεπίδες που περικυκλώνουν το σκάφος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Morten Tyldum

Σενάριο: Morten Tyldum

Παίζουν: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Rodrigo Prieto, ASC, AMC

Σχεδιασμός Παραγωγής: Guy Hendrix Dyas

Μοντάζ: Maryann Brandon, ACE


Διάρκεια: 116’