Η νέα ταινία του Τζον Χάμπεργκ, Γιατί αυτόν;, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 από την Odeon.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο τρυφερός πλην υπερπροστατευτικός μπαμπάς, Νεντ Φλέμινγκ (Μπράιν Κράνστον), ταξιδεύει στην Καλιφόρνια για να επισκεφτεί την κόρη του στο Στάνφορντ. Εκεί συναντάει για πρώτη φορά τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ζωής του: τον φίλο της κόρης του, τον Λερντ Μέιχιου (Τζέιμς Φράνκο). Ο Μέιχιου είναι ένας κοινωνικά απροσάρμοστος αλλά καλοπροαίρετος δισεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ. Ο Νεντ πιστεύει ότι ο Λερντ, ο οποίος δεν περνάει τίποτα από κανένα φίλτρο, είναι απολύτως αταίριαστος και ακατάλληλος για την κόρη του. Και η αγωνία του άτυχου πατέρα κορυφώνεται, όταν μαθαίνει ότι ο Λερντ είναι έτοιμος να κάνει πρόταση γάμου στην κόρη του.

Λίγα λόγια για την ταινία και τους ηθοποιούς

Το «Γιατί αυτόν;» ήταν μία ιδέα που προέκυψε στα «κλειστοφοβικά» γυρίσματα της ταινίας “The Watch” («Γείτονες σε Περιπολία»), το 2012, όταν οι παραγωγοί Σον Λέβι, Νταν Λεβίν, Μπεν Στίλερ και Τζόνα Χιλ αποφάσισαν να γυριστεί η επόμενη ταινίας τους κάπου στη Χαβάη. Αυτό ήταν. Η ιδέα μεταφέρθηκε στον Τζον Χάμπεργκ, ο οποίος ξαναέγραψε το σενάριο, με μία… μικρή αλλαγή. «Το μόνο κακό ήταν ότι άλλαξε το μέρος των γυρισμάτων. Δε θα γινόταν στη Χαβάη. Κατά τα άλλα, ήταν τέλειο», λέει αστειευόμενος ο Λεβίν.

Ο Χάμπεργκ και ο Χέλφερ ήταν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να δώσουν μία φρέσκια ματιά στην κλασική ιστορία του αγχωμένου πατέρα που δε τα βρίσκει με τον σύντροφο της κόρης του. Το πρωταρχικό τους μέλημα ήταν οι δύο βασικοί χαρακτήρες να είναι συμπαθείς από το κοινό, έτσι ώστε το γέλιο να βγαίνει εξαιτίας τους και όχι εις βάρος τους. «Ο Λερντ, είναι πλούσιος, επιτυχημένος, κατά κάποιο τρόπο τα έχει όλα, αλλά αυτό που επιθυμεί πραγματικά είναι μια οικογένεια», λέει ο Χάμπεργκ. «Ο Νεντ πιστεύει ότι ο Λερντ προσπαθεί να τον εντυπωσιάσει αλλά, στην πραγματικότητα, ο Λερντ θαυμάζει απεριόριστα τον Νεντ για όσα έχει καταφέρει στη ζωή του».

Το να βρεθούν οι κατάλληλοι ηθοποιοί ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Η χημεία ανάμεσα στον Κράνστον και τον Φράνκο ήταν στιγμιαία. Για τον Κράνστον, η ταινία του προσέφερε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κωμωδία, ένα είδος που είχε εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια. «Μου αρέσει πολύ να παίζω σε δραματικές ταινίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε περνάς τόσο καλά όσο στις κωμωδίες», σχολιάζει ο Κράνστον. «Όταν το αντικείμενο της δουλειάς σου είναι να ψάξεις να βρεις διαφορετικούς τρόπους για να κάνεις τους ανθρώπους να γελάσουν, τότε αξίζει τον κόπο».

«Ο Κράνστον είναι ένας υπέροχος ηθοποιός. Απλά δεν κάνει ποτέ λάθος. Παίζει τον ρόλο του Νεντ με τέτοια ειλικρίνεια που νιώθεις πραγματικά όλο το μέγεθος της εσωτερικής πάλης που περνάει», λέει ο Λέβι.

Ο Φράνκο, έχοντας πλέον καθιερωθεί στην κωμωδία, κυρίως εξαιτίας των συνεργασιών του με τον Σεθ Ρόγκεν, ενδιαφερόταν να εξερευνήσει το είδος ακόμη περισσότερο. «Ο Τζον Χάμπουρκ γυρίζει τις κωμωδίες εκείνες που μου αρέσουν πολύ. Εκείνες, δηλαδή, που οι χαρακτήρες δε βασίζονται μόνο σε ένα μπαράζ από αστείες ατάκες, αλλά που καταφέρνουν να βγάλουν γέλιο από την ίδια τη φύση του χαρακτήρα», σχολιάζει ο ηθοποιός.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες

Ο Νεντ Φλέμινγκ μοιάζει με τον τύπο που τα έχει όλα. Είναι ο ιδιοκτήτης μιας μεσαίας εκδοτικής επιχείρησης, είναι εξωστρεφής και αξιαγάπητος, οι υπάλληλοί του, οι φίλοι του και η οικογένειά του τον λατρεύουν. Η ζωή του, όμως, γίνεται λίγο πιο περίπλοκη απ’ ό,τι περίμενε, όταν ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη του κόρη του κρύβει τη σχέση της.

Περιμένοντας να γνωρίσει ένα κολεγιόπαιδο, ο Νεντ γρήγορα ανακαλύπτει ότι ο φίλος της κόρης του είναι ένας επιτυχημένος, πάμπλουτος και γεμάτος τατουάζ τύπος, με την κουλτούρα του οποίου δε σχετίζεται καθόλου. Και παρά τις φιλότιμες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Λερντ να κερδίσει τη συμπάθειά του, όλα οδεύουν προς την ολική καταστροφή, κυρίως από τη στιγμή που ο Νεντ ανακαλύπτει ότι ο Λερντ θέλει να κάνει πρόταση γάμου στην κόρη του.

Όντας πατέρας και ο ίδιος, ο Κράνστον ταυτίστηκε απόλυτα με τη εσωτερική και εξωτερική μάχη που δίνει ο Νεντ, προκειμένου να αποδεχτεί τη νέα ζωή της κόρης του. «Είναι δύσκολο σα μπαμπάς να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει και να γίνεται κι αυτό ενήλικας», σχολιάζει ο Κράνστον. «Ήσουν υπεύθυνος για όλη τους τη ζωή και μετά καλείσαι να τους αφήσεις να αυτονομηθούν και τελικά φεύγουν».

Ο πόλεμος ανάμεσα στον Νεντ και τον Λερντ – που προκύπτει από τη διαμάχη του συντηρητισμού του πρώτου και της απόλυτης χαλαρότητας του δεύτερου είναι ουσιαστικά η υπόθεση της ταινίας. «Η ταινία αφορά στους δύο άντρες και το πείσμα τους σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τη σχέση με τους με το κορίτσι που αγαπάνε», λέει ο Κράνστον. «Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες σε όλα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ τους, γιατί δεν υπάρχει τίποτα κοινό».

Ηθοποιοί: Τζέιμς Φράνκο

Μπράιαν Κράνστον

Μέγκαν Μουλάλι

Ζόι Ντόιτς

Σκηνοθεσία: Τζον Χάμπεργκ

Σενάριο: Τζον Χάμπεργκ