Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το πλέον αξιοδιάβαστο του Σαντ γιατί πρόκειται για φιλοσοφικό ανάγνωσμα, ανατρεπτικό, εικονοκλαστικό. Ο μαρκήσιος Ντε Σαντ (marquis de Sade), μέσα από την περιγραφή ενός σεξουαλικού οργίου, καταφέρεται εναντίον των περισσότερων θεμελιακών αξιών του δυτικού πολιτισμού, ασκώντας σ’ αυτές μια οξυδερκή κριτική και τελικά απορρίπτοντάς τες.

Κάποια άτομα της υψηλής γαλλικής κοινωνίας συναντιούνται σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό ν’ ανταλλάξουν απόψεις αλλά και για να χαρούν, από κοινού, τις χαρές του έρωτα. Καταφτάνει, επίσης, εκεί και μια νέα κοπέλα, η Ευγενία, την οποία οι αριστοκράτες θα θελήσουν να διδάξουν και να νουθετήσουν, αλλά και να μυήσουν στα μυστήρια της ερωτικής απόλαυσης – πράγμα που γίνεται. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου κυλά με σεξουαλικά όργια αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις.

Οι αρχές καταδίκασαν τα έργα του γάλλου συγγραφέα Μαρκήσιου ντε Σαντ (1740-1814), μεταξύ των οποίων και η περίφημη Ζυστίν. Το 1800 φυλακίστηκε χωρίς δίκη. Δύο χρόνια μετά, με σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του, οδηγήθηκε σε άσυλο φρενοβλαβών. Το 1811 το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Ναπολέοντα αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής του. Πέθανε στο Άσυλο Σαρεντόν, το 1814. Οι υπερρεαλιστές τον 20ό αιώνα χαιρέτισαν το έργο του αιρετικού και παραγνωρισμένου ντε Σαντ ως διεκδικητή της απόλυτης ελευθερίας απέναντι στους κοινωνικούς περιορισμούς. Το όνομά του συνδέθηκε με τον σαδισμό.