Η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ Ελλάς σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com ανακοινώνει την κυκλοφορία για το ευρύ κοινό του λευκώματος 70 Xρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο έργο αναφοράς (ελληνικά-αγγλικά), το οποίο συνοψίζει σε 220 σελίδες και 750 φωτογραφίες την ιστορία του ελληνικού animation με κείμενα και μαρτυρίες δημιουργών και παραγωγών για τα επιτεύγματα αλλά και τα σφάλματα επτά δεκαετιών δραστηριότητας.

Τα περιεχόμενα της έκδοσης αναφέρονται επιγραμματικά στη συνέχεια:

Οι χαιρετισμοί του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Βασίλη Καραμητσάνη αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του έργου ενώ τα κείμενα του επίτιμου Προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Άγγελος Ρούβας) καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation μέσα από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν το τοπίο και γαλούχησαν την ελληνική κοινότητα δημιουργών κινουμένων σχεδίων.

Στη συνέχεια ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη-ερευνητή Άγγελου Ρούβα, που εστιάζει στους δημιουργούς και στις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί επίσης να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις προσπαθώντας να παραγάγουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα. Με κείμενά τους συνεισφέρουν οι Άγγελος Ρούβας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Ελένη Μούρη-Σπύρος Σιάκας, Αρίσταρχος ΠαπαδανιήλΣοφία Μαντουβάλου. Συνεντεύξεις παραχωρούν οι Ιορδάνης Ανανιάδης (στον Βασίλη Ευδοκιά), Αλέκος Παπαδάτος (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ), Νίκος Βεργίτσης και Γιώργος Νικολούλιας (στον Άγγελο Ρούβα), Παναγιώτης Ράππας (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ). Ένα χρονικό με ρεκόρ και πρωτιές χωρίζει το ιστορικό κείμενο από τις μελέτες περίπτωσης ενώ ο κατάλογος κλείνει με την υπενθύμιση της αναδρομικής έκθεσης και των δημιουργών και συνεργατών που συμμετείχαν στη Δράση 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015).

Ο κατάλογος είναι αποτέλεσμα της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015), η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΑΣΙΦΑ Ελλάς σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com και την υποστήριξη των επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πλήρης αναφορά στους συντελεστές και τους συνεργάτες της Δράσης υπάρχει στις τελευταίες σελίδες του λευκώματος.

Το έργο διανέμεται ήδη από τα εξής βιβλιοπωλεία/αλυσίδες: Ιανός, Public, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ευριπίδης, Πατάκης, Books Plus, Addart, Solaris, Comicon, ComicStrip, Επί Λέξει, Πλειάδες, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Βιβλιοπωλείο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς), Πωλητήριο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Η κεντρική διανομή του λευκώματος για όλη την Ελλάδα γίνεται από τον Αχιλλέα Σίμο (Εν Αθήναις).