Φτάσαμε στην κατάμεστη αίθουσα του Παλλάς, στην Βουκουρεστίου. Η «Ρόζα της Σμύρνης» μας περίμενε για να ξετυλίξει μια συναρπαστική ερωτική ιστορία που ξεκινάει από τη Σμύρνη του 1922 και μας ταξίδεψε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80. Ο Γιώργος Κορδέλλας («Αναστασία», «Απών», «Βεντέτα», «Χορεύοντας στη σιωπή», «Μυστικά και λάθη») σκηνοθέτησε τη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη και τους ταλαντούχους Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου και Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλους-κλειδιά στην καρδιά μιας συγκινητικής και ρομαντικής ιστορίας.

Από την Σοφία Μαυραντζά


Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η ταινία ξεκινά και βρισκόμαστε στη Σμύρνη το 1922. Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. Ευθύς μεταφερόμαστε στην Aθήνα το 1987. H Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια.

Με επίκεντρο την αινιγματική Ρόζα και έναν απαγορευμένο έρωτα που γίνεται η αφορμή να γεννηθεί ένας καινούργιος, η Ρόζα της Σμύρνης είναι μια μεγάλη παραγωγή που μας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα. Η σκηνογραφική και ενδυματολογική αναπαράσταση δύο εποχών μας μεταφέρουν μαγικά στη Σμύρνη του ’22 και στην Αθήνα του ΄87, χαρίζοντας στην ταινία μια αυθεντική και νοσταλγική ατμόσφαιρα. «Είναι πολύ δύσκολο να γυριστεί μια ταινία εποχής στην Ελλάδα» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας. «Ειδικά στην Αθήνα δεν υπάρχουν μέρη που να μην έχουν αλλοιωθεί. Όσο κοντινή και αν είναι η εποχή, η πόλη, ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, είναι εντελώς διαφορετική. Δεν έχουν συντηρηθεί γειτονιές με τον χαρακτήρα που είχαν παλιότερα. Βρήκαμε σημεία τα οποία έχουν κρατήσει στοιχεία εκείνης της εποχής και φυσικά εξαφανίσαμε τα σύγχρονα και κάναμε σκηνογραφικές παρεμβάσεις».

Μία Λήδα Πρωτοψάλτη τόσο μοναδική


Η αινιγματική Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) είναι μια γυναίκα σκληρή και ανθεκτική. Έχει περάσει δύσκολα και οι μνήμες του παρελθόντος την ταλαιπωρούν ακόμα στα 80 της. Θέλει να ξεχάσει, αλλά δεν μπορεί. Κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της και αυτό την κάνει δύσκολο χαρακτήρα σαν άνθρωπο. Όπως αναφέρει η Λήδα Πρωτοψάλτη στο CNN Greece για τον χαρακτήρα της Ρόζας: «Ο μπαμπάς μου ήταν από τη Σμύρνη και η μαμά μου από τη Ρωσία. Ήρθαν μετά από τις δύο καταστροφές στον Πειραιά, όπου και γεννήθηκα. Η Ρόζα είναι ένας βράχος, μία γυναίκα θηριώδης. Και πρέπει να τονίσουμε ότι στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ο άνθρωπος».

Η ταινία διηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, και ως τέτοια παρακολουθούμε μαζί με την εξέλιξη της πλοκής και την ηθογραφική και συναισθηματική ωρίμανση των κεντρικών της ηρώων. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Γιούλικα Σκαφιδά: «H ταινία είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης που εισβάλλει κατά κάποιο τρόπο στο παρόν των ηρώων και γίνεται η αφορμή για να επαναπροσδιορίσουν τα πιστεύω και τις προτεραιότητες τους στη ζωή».

Ο Γιώργος Κορδέλλας, μιλώντας στο CNN Greece σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος της ταινίας είναι να πάρει μαζί της τον θεατή και να τον συνεπάρει. Να τον ταξιδέψει. Η ζωή δεν εξαλείφεται εντελώς, πάντα αφήνει ίχνη. Είτε στους τόπους, είτε στις καρδιές και τις μνήμες των ανθρώπων. Φορτισμένα αντικείμενα, ανομολόγητα μυστικά και μνήμες που επιστρέφουν πεισματικά και πιεστικά, αναζητούν διέξοδο, εξήγηση, συγχώρεση. Η “Ρόζα της Σμύρνης” είναι μια ιστορία με αναπάντεχες προσωπικές διαδρομές και ανατροπές, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές της σε επαναδιαπραγμάτευση με το παρελθόν τους και ένα νέο αυτοπροσδιορισμό».

Από το χαρτί στη μεγάλη οθόνη

Το σενάριο της ταινίας που υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη). Το βιβλίο γράφτηκε πριν από 15 χρόνια και ξετυλίγει τις περιπέτειες ηρώων που η μοίρα τους έφερε κοντά μέσα από συμπτώσεις και ανατροπές. Ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης σχολιάζει για τη κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για έναν συγγραφέα να επιδοκιμάζεται το πνευματικό του έργο, πρώτα από το αναγνωστικό κοινό και στη συνέχεια όταν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Το «Ισμαήλ και Ρόζα» που τώρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο ως «Η Ρόζα της Σμύρνης» είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία με ανθρωπιά μέσα της. Έχει αγάπη, έχει έρωτα».

Ο κεντρικός άξονας του μυθιστορήματος διατηρήθηκε στην κινηματογραφική του μορφή, όπως και οι βασικοί χαρακτήρες. «Ένα μυστικό που χάθηκε στην πορεία, μια περιπέτεια ζωής που ακολούθησε την Καταστροφή της Σμύρνης, ίχνη από το παρελθόν και η αστυνομικού τύπου έρευνα στη συγκέντρωση των στοιχείων, όλα αυτά προσφέρονται στο να γίνει ένα καλό σενάριο και να αφηγηθείς μια ιστορία που θα ενδιαφέρει τον κόσμο, ειδικά όταν οι χαρακτήρες είναι τόσο δυνατοί» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας.

Η μουσική παίζει καταλυτικό ρόλο στην ταινία που είναι γεμάτη συναίσθημα, ανατροπές και μυστήριο.

Την ταινία ντύνει μελωδικά η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ τα τραγούδια σε στίχους Γιώργου Κορδέλλα ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Αργοναύτες ΑΕ σε συμπαραγωγή με την COSMΟΤΕ TV, την Feelgood Entertainment, την Sarmaşık Sanatlar, την ΕΡΤ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από 22 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους.