Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ιστορίες πόνου και απελπισίας για να ειπωθούν και κάποιοι πρέπει να βρίσκονται εκεί για να τις καταγράψουν. Το Πεθαίνοντας για την αλήθεια είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Ν. Μεγγρέλη, αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που έγιναν μάρτυρες στο βωμό της αλήθειας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Νίκο Μεγγρέλη καταπιάνεται με ένα τόσο μεγάλο, διεθνούς ενδιαφέροντος θέμα, που αγγίζει την καρδιά της ενημέρωσης στα δύσκολα πεδία του πολεμικού ρεπορτάζ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που Έλληνες παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν και ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με γυρίσματα σε 3 ηπείρους και 9 χώρες, για να συναντηθούν και να μιλήσουν με τους συγγενείς, τους φίλους, τους συνεργάτες αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχους και διανοούμενους, που εμπλέκονται με τις ιστορίες των δημοσιογράφων που χάθηκαν στα πολεμικά μέτωπα των τελευταίων ετών.

Μία νέα βραβευμένη σκηνοθέτιδα, η Ειρήνη Βαχλιώτη, αναλαμβάνει το σκηνοθετικό εγχείρημα, ενώ το ντοκιμαντέρ γίνεται με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Το φιλμ-ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για την Αλήθεια παρουσιάζει συνταρακτικές ιστορίες δημοσιογράφων που θυσιάστηκαν στον πόλεμο.