Μπορεί μία ιδέα να αλλάξει τον κόσμο; Ο Ben Dupré απαντάει καταφατικά στο ερώτημα και συγκεντρώνει στο βιβλίο του τις πενήντα καλύτερες ιδέες. Έτσι, δημιουργεί έναν απόλυτο οδηγό με τις πιο σημαντικές απόψεις στην ανθρώπινη ιστορία που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Έξυπνα σχέδια, μεγάλα οράματα και ελκυστικές προτάσεις υπήρχαν πάντοτε αλλά ξεθώριαζαν στο πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποιες πραγματικά λαμπρές ιδέες που ξεχώρισαν και οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα…

Θαυμαστές αλλά και… φριχτές ιδέες

Πώς, όμως, κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά; Η απάντηση είναι επειδή ήταν ολοκληρωμένες στη σύλληψή τους, τέλεια συγχρονισμένες με την εποχή τους τολμηρές ως προς τις φιλοδοξίες που εκφράζουν ή καταστροφικές ως προς τις επιπτώσεις τους. Το βιβλίο του Ben Dupré, αποκαλύπτει όλο το φάσμα τους, συγκεντρώνοντας από τις πιο θαυμαστές μέχρι τις μέχρι τις πιο τρομερές και φρικτές.

Ο συγγραφέας συνθέτει ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο στο οποίο εξετάζει λεπτομερώς μερικές από τις πιο σημαντικές ιδέες της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, των οικονομικών, της επιστήμης και της τέχνης. Κάποιες από αυτές είναι αδιαμφισβήτητες (ο Πλατωνισμός, η Δημοκρατία), άλλες εκπληκτικές (η Μεγάλη Έκρηξη, το Χάος), μερικές μυστηριώδεις (η μοίρα, ο σουρεαλισμός) και κάποιες πέρα για πέρα τερατώδεις (ο φασισμός, ο ρατσισμός). Όλες τους όμως είναι σημαντικές και όλες τους έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να απλοποιήσει πολύπλοκες και δύσκολες έννοιες με την προσεγμένη και συναρπαστική γραφή του. Έτσι, θα μυηθείς με τον πιο ευχάριστο τρόπο στις πιο σπουδαίες ιδέες που υπήρξαν ποτέ!

Κατερίνα Ηλιάκη