Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Έρημη Χώρα

Έρημη Χώρα
H γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κρίτωνα Παπαδόπουλου, με τίτλο Έρημη Χώρα, τον οποίο ο καλλιτέχνης δανείζεται από το ποίημα του T.S. Elliot The Waste Land.

Το θέμα της έκθεσης έχει να κάνει με την ανάλυση ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ελλάδα, όπως ο Εμφύλιος και αργότερα η δημιουργία του στρατοπέδου της Μακρονήσου.

Σε μία εποχή όπως η σημερινή, που 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουμε την κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού, ο καλλιτέχνης επανεξετάζει την ταυτότητά του, ως ανθρώπινο ον, που ξεκίνησε να ζει τον εικοστό αιώνα και συνεχίζει στον εικοστό πρώτο, με ανάλογα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανιστηρίων, πρόσφυγες και οικονομικές κρίσεις.

Μέσα από αισθητικές ή αντιαισθητικές φόρμες, αλλά και την ανάλυση των πολιτικών γεγονότων της μεταπολεμικής Ελλάδας, αυτή η έκθεση έχει σαν στόχο να ερευνήσει την τραυματική φύση αυτών που έχασαν στον αγώνα τους για έναν ουτοπικό κόσμο, αλλά και των άλλων που νόμισαν πως κέρδισαν την άλλη πλευρά της ίδιας ουτοπίας. Η διερεύνηση του τραύματος είναι μέσα στις προθέσεις του καλλιτέχνη.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση που θα καταλάβει όλο το χώρο της γκαλερί από το ταβάνι ως το πάτωμα. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι πλαστικά φύλλα, ευρείας καταναλώσεως. Οι φόρμες (cut-outs) προέρχονται από παλιές φωτογραφίες από την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο, το ψυχροπολεμικό Βερολίνο, από την Ρωσία του 1917. Οι φόρμες αυτές έχουν την αίσθηση λευκής σκιάς αλλά λειτουργούν και σαν οθόνη προβολής, όπου θα προβάλλονται slides. Η χρήση του φωτός (video, slides, προβολείς) σε συνδυασμό με την κίνηση και τον ήχο είναι χαρακτηριστικά της δουλειάς του.

Σχετικές ειδήσεις
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Η Πόλη των Βράχων: έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου στη γκαλερί ΑΔ
01.11.2016 17:22
Την Τετάρτη 9 Νοεμβίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Η Πόλη των Βράχων» στην γκαλερί ΑΔ.
Έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στην Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στη Σύρο
01.04.2016 10:12
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».
Επέκεινα: Έκθεση της Νάνσυς Παπαδοπούλου Poth στην γκαλερί του Black Duck
17.03.2016 13:57
Η Νάνσυ Παπαδοπούλου Poth εκθέτει τα έργα της στην γκαλερί του Black Duck, από 28 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2016, σε μια έκθεση με τίτλο «Επέκεινα», που αφιερώνει στον πατέρα της.