Η Βίκυ Βασιλοπούλου γράφει για την performance Scratch, η οποία θα παρουσιαστεί στο DanceVacuum – Centre of Performing Arts.

_______

Το SCRATCH είναι μια πειραματική έρευνα πάνω σε υπαρξιακά ζητήματα, μια κινησιολογική εξερεύνηση της κατάστασης του αυτοεγκλεισμού και του φόβου.

Η χορογραφία βασίστηκε στην ψυχική διεργασία των χορευτών σε πραγματικό χώρο και χρόνο, κατά την διάρκεια των προβών, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη ενός πλαισίου, μίας νέας συλλογικής πραγματικότητας, μέσω της δημιουργικής αλληλεπίδρασης της κίνησης και των νέων μέσων.

Η διαδικασία διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο. Σε αυτό το διάστημα οι χορευτές ήρθαν αντιμέτωποι ο καθένας με τα δικά του αδιέξοδα, πρότυπα συμπεριφορών και αντιλήψεων τα οποία είχαν την ευκαιρία μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς να φέρουν στην επιφάνεια και να τα επεξεργαστούν μέσα από το χορό.

Η πρώτη φάση της διεργασίας, μας οδήγησε στη δημιουργία του videodance SCRATCH. Τα γυρίσματα έγιναν στο κτίριο των αρχαιολόγων στο Θησείο και στο Πόρτο Ράφτη. Η διαδικασία ήταν πολύ ευχάριστη και απελευθερωτική για όλους. Είχαμε βγάλει στο φως το πρώτο στάδιο της δουλειάς πράγμα απαραίτητο για όλους μας.

Βλέποντας το αποτέλεσμα αυτής της πορείας στην οθόνη, θελήσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο αυτής της παράστασης. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή μορφή που θα δείτε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου ώρα 10μμ στο dancevacuum centre of performing arts στο Χαλάνδρι Διογένους 42.

Πρόκειται για μια μορφή community dance στην οποία συμπράττουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές-performers από διαφορετικές χώρες .

H συνεργασία με καλλιτέχνες ή μη από διαφορετικές κουλτούρες είναι ένας βασικός στόχος.Η ανταλλαγή απόψεων και κινητικών μοτίβων διαφέρουν από άτομο σε άτομο  από κουλτούρα σε κουλτούρα. Έτσι μέσα από αυτή την ειρηνική συνεύρεση μέσω του χορού ο καθένας μπορεί να εκφραστεί με τον τρόπο που τον οδηγεί στην πολύ προσωπική του αλήθεια αλλά και ταυτόχρονα να επηρεάσει και να επηρεαστεί από την αλήθεια του άλλου.

Ο τίτλος της παράστασης  είναι SCRATCH.

Η παράσταση δεν δίνει λύσεις.

Οι χορευτές οδηγούνται αργά και σταδιακά στη δική του εκδοχή ο καθένας.

Το ταξίδι ήταν ο οδηγός τους.

Τίποτα δεν είναι δοσμένο, τίποτα δεν χαρίζεται, μονάχα κάποιες στιγμές συνειδητότητας που στέκουν εκεί στο κέντρο ή στο περιθώριο ικανές να μας οδηγήσουν σε καινούργια μονοπάτια σκέψης…

Info: Η Βίκυ Βασιλοπούλου είναι χορογράφος και εμψυχώτρια κίνησης. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το επαγγελματικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού ISTD. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορεολογίας, αυτοσχεδιασμού, χοροθεραπείας καθώς και το πρόγραμμα Body Mind Centering – Somatics σε Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τη χορογράφο Μαρία Αγγέλου και έλαβε μέρος σε τρεις παραστάσεις της. Έχει χορογραφήσει από το 2010 τρεις performances “Game Over”, “Dance Banoptikon” και “Scratch” οι οποίες προέκυψαν ύστερα από έρευνα και συνεργασία με χορευτές από διαφορετικές κουλτούρες μέσα από το πρίσμα της ανταλλαγής και του community dance. Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum, με κύριο σκοπό να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς την τέχνη του χορού και τη διάδοση του σύγχρονου, δημιουργικού χορού σε ενήλικες και παιδιά μέσα από σεμινάρια, μαθήματα και παραστάσεις.



◊ Η performance Scratch θα παρουσιαστεί στο DanceVacuum – Centre of Performing Arts,στις 16 & 16 Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ