Η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει την περσινή της επιτυχία «Είστε και Φαίνεστε» για το bullying και το σχολικό άγχος, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Φταίει….φταίει….ο μαθητής; Φταίει!
Ή μήπως φταίει ο διευθυντής; Φταίει!
Μη φταίει ο δάσκαλος; Ή μήπως ο γονιός;
Φταίει πάντα ο άλλος, ο διαφορετικός
Φταίει η κοινωνία! Ε βαλ ‘την τιμωρία!

5 παιδιά μαθαίνουν στην πράξη πως το 5 είναι σίγουρα μεγαλύτερο και δυνατότερο από το 4 και πως σίγουρα το 1 δεν μπορεί να τα βάλει με το 4. Μια μαθηματική εξίσωση αλληλεγγύη.

Το «Είστε και Φαίνεστε» αγγίζει ένα από τα πιο κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το bullying (σχολικός εκφοβισμός).

Ο Μπίλιας, η Φρέτα ο Ζήκος και η Νάνα είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας Γαμβρούλης, που είναι ο «γυαλάκιας», έχει την ατυχία να έχει μείνει μια φορά στην ίδια τάξη και να φοράει γυαλιά. Ο περίγελος και τα πειράγματα τον αφήνουν αβοήθητο και φοβισμένο. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο ή με το σχολείο, ξεσπούν πάνω του. Ο δάσκαλος κύριος Λουλούδης που ήθελε πάντα να είναι ο φίλος των μαθητών και είχε ένα εκπαιδευτικό όραμα, έχει προ πολλού παραιτηθεί. Οι τάξεις πια είναι μεγάλες και ανομοιογενείς, ο χρόνος λίγος και η σχολική ύλη είναι πιεστική και δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάθε παιδί ξεχωριστά. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουνε μετά από συγκρούσεις και κωμικά ευτράπελα όλοι οι εμπλεκόμενοι από κοινού, μαθητές, δάσκαλος και γονείς, είναι πως μόνο συνεργατικά και με αλληλοϋποστήριξη μπορούν να
βελτιώσουν το σχολείο και τις σχέσεις τους.

Το έργο αυτό ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες μου γεννάνε την σχολική κακοποίηση και εκφοβισμό (Bullying). Το έργο φιλοδοξεί να εξετάσουν οι μαθητές μέσα από την σκηνική εμπειρία των ηρώων, τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για το ξέσπασμα επιθετικοτήτων.

Συντελεστές:

Μετάφραση/ Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά- κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βίντεο- Φωτογραφίες: Πάνος Ζενίδης, Τίνα Ψαρρού

Διανομή:
Πολυξένη Ακλίδη,
Θάνος Αλεξίου
Μπάμπης Γαλιατσάτος,
Γιώργος Κατσής,
Βαλέρια Κουρούπη,
Βασίλης Κουκαλάνι,
Ιωάννα Λέκκα,
Μιχάλης Τιτόπουλος.