Η νέα ταινία του Μαρκ Γουότερς, Bad Santa 2, κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 από την Tanweer

Σύνοψη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ, Μπίλι Μπομπ Θόρτον επιστρέφει στο ρόλο του Γουίλι Σόουκ, στην ταινία «Ο Αϊ Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα» («Bad Santa 2»), τη συνέχεια του θορυβώδους κωμικού box office hit, «Bad Santa», που είδαμε στη μεγάλη οθόνη τα Χριστούγεννα του 2003. Στο καστ προστίθενται η βραβευμένη με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Έμμυ, Κάθι Μπέιτς, στο ρόλο της αθυρόστομης και κυνικής μαμάς του Γουίλι, Σάννυ, και η υποψήφια για Έμμυ, Κριστίνα Χέντρικς στο ρόλο της Νταιάν, διευθύντριας σε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό. Στην ταινία θα δούμε και πάλι τους Τόνι Κοξ και Μπρετ Κέλι στους ρόλους των Μάρκους και Θέρμαν Μέρμαν αντίστοιχα.

Με σύμβουλο το φτηνό ουίσκι, την απληστία και το μίσος, ο Γουίλι ενώνει και πάλι τις δυνάμεις του με τον Μάρκους, για να ληστέψουν έναν φιλανθρωπικό οργανισμό την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μαζί τους θα έχουν και τον Θέρμαν Μέρμαν, έναν στρουμπουλό και χαρούμενο πιτσιρικά που καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια τα ψήγματα ανθρωπιάς που έχει μέσα του ο Γουίλι.

Αυτή τη φορά όμως, ο Γουίλι θα έρθει αντιμέτωπος και με τον χειρότερο εφιάλτη του: την βγαλμένη από ταινία τρόμου και σούπερ-δύστροπή μητέρα του, Σάννυ. Η Σάννυ θα ανεβάσει τον πήχη σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της συμμορίας αλλά ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει όσο δεν πάει την έννοια «εγκληματική συμπεριφορά». Προσέξτε, λοιπόν, γιατί ο Αϊ Βασίλης είναι Πολλή Λέρα!

Γουίλι Σόουκ: Ο Άγιος Βασίλης του Καθ(ν)ένα

Ο παραγωγός Άντριου Γκαν και ο σκηνοθέτης Μαρκ Γουότερς γνωρίζονται από το 2002, όταν συνεργάστηκαν για το remake του Freaky Friday. Από τότε αναζητούσαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και πάλι, χωρίς όμως επιτυχία, μέχρι τη στιγμή που τους πλησίασαν για την ταινία «Ο Αϊ Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα».

O παραγωγός Γκέιερ Κοζίνσκι ήταν στην ομάδα παραγωγής της πρώτης ταινίας, και από τότε οραματιζόταν τα γυρίσματα του sequel. «Μας πήρε αρκετό καιρό, χρειάστηκαν αρκετές αλλαγές, αλλά όλα γίνονται για κάποιο λόγο.»

Όλοι πίστευαν ότι κλειδί για την επιτυχία της ταινίας αποτελούσε η ερμηνεία του Θόρτον στον ρόλο του κυνικού, σκληρού και εντελώς γκαντέμη Γουίλι Σόουκ. «Ο Γουίλι δεν είναι κακός άνθρωπος. Είναι απλά αυτός που είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν» λέει ο Γκαν. «Ο Μπίλι κατάφερε να τον ενσαρκώσει αποδίδοντας το κωμικό του χαρακτήρα, την πολυπλοκότητά του αλλά και την τραγικότητά του.»

«Όταν τον είδα την πρώτη μέρα των γυρισμάτων με την στολή του Άγιου Βασίλη, είπα μέσα μου ‘Αυτός είναι ο Γουίλι Σόουκ’. Πιστεύω πραγματικά ότι χάρη στον Μπίλι και το πόσο πολύ μπήκε στο πετσί του ρόλου κατάφεραν και όλοι οι υπόλοιποι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.»

Θέματα με τη μαμά

Μια από τις μεγαλύτερες φαν της ταινίας ήταν και η Κάθυ Μπέιτς, που στο sequel την συναντάμε στον ρόλο της μητέρας του Γουίλι, Σάννυ. «Είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες. Και κατά παράξενη σύμπτωση, την είχα ξαναδεί το καλοκαίρι πριν με καλέσουν για το ρόλο», λέει η Μπέιτς.

«Η Σάννυ και ο Γουίλι έχουν κακό παρελθόν – ο Γουίλι, σε ηλικία μόλις έντεκα ετών αναγκάστηκε να πάρει εκείνος την ευθύνη για κάτι που έκανε αυτή. Δεδομένου ότι η Σάννυ ήταν στη φυλακή, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Γουίλι ουσιαστικά μεγάλωσε μόνος του. Αλλά βαθιά μέσα του, εξακολουθεί να είναι εκείνο το εντεκάχρονο παιδί που έχει ανάγκη να ακούσει από τη μητέρα του ότι το αγαπάει. Αυτός είναι και ο βασικός κινητήριος μοχλός για πολλά απ’ όσα συμβαίνουν στην ταινία,» λέει ο Γκαν.

Ο Γουότερς σχολιάζει, «Κάποια στιγμή είπαμε να βάζαμε τον πατέρα του Γουίλι στην ιστορία, αλλά καταλήξαμε ότι δεν θα είχε τόσο νόημα. Όταν υπάρχει μητέρα, πάντα υπάρχει και η λαχτάρα για το συναισθηματικό δέσιμο. Ο Γουίλι μπορεί αρχικά να είναι ένας εξαιρετικά κυνικός άνθρωπος, αλλά η Σάννυ τελικά καταφέρνει να «τρυπώσει» στην καρδιά του και να τον κάνει να ξανανοιαστεί… Αυτό δεν νομίζω ότι θα το κατάφερνε ένας πατέρας.»

Το Παράξενο Ζευγάρι

Ο Τόνι Κοξ, που επιστρέφει στον ρόλο του νευρικού συνέταιρου στο έγκλημα, Μάρκους, δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση, αν και παραδέχεται ότι του προκαλεί έκπληξη που γυρίστηκε η πρώτη ταινία. «Όταν διάβασα το σενάριο πίστεψα ότι δεν θα γυριζόταν η ταινία, λόγω της αθυροστομίας. Ήταν μια ταινία που ή θα έσπαγε τα ταμεία ή θα περνούσε απαρατήρητη. Ευτυχώς, πήγε καλά.»

Για τον Μάρκους σχολιάζει «Ο Μάρκους ουσιαστικά δεν συμπαθεί τον Γουίλι, ούτε ο Γουίλι τον Μάρκους, έχει όμως ανάγκη ο ένας τον άλλο. Ο Γουίλι μπορεί να ανοίξει με απίστευτη άνεση ένα χρηματοκιβώτιο, ενώ εγώ – λόγω ύψους, μπορώ να τρυπώσω εύκολα σε αεραγωγούς και μικρούς χώρους. Μπορεί να του την λέω συνέχεια, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς αυτόν.»

Ο Κοξ συνεχίζει «Εγώ βρίσκω τις δουλειές και τις συντονίζω γιατί είμαι ο έξυπνος της υπόθεσης. Εγώ λέω στον Γουίλι τι πρέπει να κάνει και περιμένω να το κάνει. Πολλές φορές δεν συμφωνεί γιατί δεν του αρέσει να του υποδεικνύει ο άλλος τι να κάνει, και ειδικότερα εγώ. Δεν γουστάρει να βλέπει έναν τύπο ένα μέτρο και κάτι να του λέει τι να κάνει.»

«Είναι ένα πραγματικά αταίριαστο και παράξενο ζευγάρι,» εξηγεί ο Γκαν. «Χρειάζεται όμως, ο ένας τον άλλο. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο ταινίες, ο Μάρκους ήταν στη φυλακή. Ο Γουίλι δεν έκανε καμία δουλειά όλο αυτό τον καιρό. Είναι όμως, πραγματικά αστείο να βλέπεις τον Τόνι Κοξ να φωνάζει στον Μπίλι Μπομπ ή το αντίστροφο.»

Ο Μικρός μάλλον μεγάλωσε

Ο Θέρμαν Μέρμαν μας είναι γνώριμος από την πρώτη ταινία. Τώρα, στο Ο Αϊ Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα, ο Θέρμαν έχει μεγαλώσει, αλλά εξακολουθεί να φέρεται σαν παιδί και να λατρεύει τον Γουίλι, παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να τον αποφύγει. Ο Μπρετ Κέλι, επιστρέφει στον ρόλο του ενήλικου πια Θέρμαν.

Ο Μπρετ Κέλι έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων και σταμάτησε να ασχολείται με την υποκριτική όταν πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Ο Γουότερς λέει σχετικά «Ο κόσμος όταν βλέπει τον Μπρετ να ενσαρκώνει τον Θέρμαν, θεωρεί ότι παίζει τον εαυτό του, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Μπρετ δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με τον Θέρμαν. Όταν τον ξανασυναντήσαμε είχε μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και είχε εκπληκτική φυσική κατάσταση. Αναγκάστηκε να πάρει 25 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου.»

«Ο Θέρμαν έχει πάρα πολύ καιρό να δει τον Γουίλι,» λέει ο Κέλι για τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει. «Μη θέλοντας να περάσει για ακόμη μία φορά μόνος του τα Χριστούγεννα, αποφασίζει να ακολουθήσει τον Γουίλι στο Σικάγο, την πιο κρύα πόλη που έχει πάει ποτέ. Και φυσικά, πηγαίνει εντελώς απροετοίμαστος.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι μάλλον απομονωμένος. Ο πατέρας του εξακολουθεί να μην θέλει καμία σχέση μαζί του, η γιαγιά του – παρόλο που δεν ήταν και η καλύτερη κηδεμόνας – έχει πεθάνει… Ο Γουίλι είναι το μοναδικό πρότυπο που έχει και αυτό λέει πολλά.»

Ένα «άτακτο» κορίτσι

Η Κριστίνα Χέντρικς ενσαρκώνει την Νταϊάν, το αντικείμενο του πόθου του Γουίλι. Οι παραγωγοί είχαν αρκετές υποψήφιες ηθοποιούς για τον ρόλο, μέχρι που είδαν το δοκιμαστικό της. Βλέποντας την αστεία, γλυκιά και γοητευτική ηθοποιό κατέληξαν ότι ήταν η καταλληλότερη για τον ρόλο.

Η Χέντρικς είδε την πρώτη ταινία μόνο αφότου πήρε τον ρόλο στο Ο Αϊ Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα και παραδέχεται ότι ήταν ξεκαρδιστική.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα που υποδύεται, σχολιάζει «Η Νταϊάν αποφασίζει να κάνει την καλή πράξη και να βοηθήσει τον Γουίλι, μιας και είναι πασιφανές ότι είναι αλκοολικός. Στην πορεία, ανακαλύπτουμε ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει και εκείνη το ίδιο πρόβλημα. Έτσι αποφασίζει να τον πάει σε μια συνάντηση ΑΑ. Η κατάληξη της βραδιάς όμως, είναι μάλλον «άτακτη»… Όπως άλλωστε και θα έπρεπε να είναι.»

Πρωταγωνιστούν:

Μπιλι Μπομπ Θόρτον, Κάθι Μπέιτς, Κριστίνα Χέντρικς, Τόνι Κοξ, Μπρετ Κέλι

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουότερς

Σενάριο: Τζόνι Ρόζενθαλ, Σόνα Κρος

Παραγωγή: Γκάιερ Κοζίνσκι, Άντριου Γκαν

Φωτογραφία: Τεό Βαν Ντε Σάντε

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ίζαμπελ Γκουέι, Ζαν-Πιερ Πακέ

Μοντάζ: Τράβις Σίταρντ

Μουσική: Λάιλ Γουέρκμαν

Κοστούμια: Μάριο Νταβινιόν

Διάρκεια: 92’