Το έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, Πηνελόπη Δέλτα, θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά, σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή στο Θέατρο της Ημέρας.

Ένα έργο βασισμένο στα προσωπικά ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα σκιαγραφεί την προσωπικότητα και την πορεία της μέσα από «σχέσεις και συναντήσεις» όπως τις κατέγραψε η ίδια. Η αγαπημένη της Μαριάνθη, ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης όπως και ο φλογερός της έρωτας Ίων Δραγούμης, ήρωες της παράστασής μας, αποτέλεσαν σημαντικά πρόσωπα για την πορεία της Πηνελόπης, αλλά και της ελεύθερης Ελλάδας.

H ζωή της, γοητευτική και τραγική συνάμα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας. Η ίδια μια εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Γιώργος Σίσκος, τον Ίωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα. Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος. Τη μουσική της παράστασης συνθέτει (για πρώτη του φορά στο θέατρο) ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης.

Η παράσταση βραβεύτηκε με το Βραβείο Μίνως Βολανάκης για την Καλύτερη παράσταση σε μικρό θέατρο 2015 – 2016.