Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ολοκληρώνει το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ με την παρουσίαση της Περφόρμανς Μετατόπιση – Ο δρόμος της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Πρόκειται για μια solo-performance που βασίζεται στην ιδέα ενός ταξιδιού που οργανώνεται και βιώνεται από έναν άνθρωπο και διερευνά την έννοια της αλλαγής και της μετατόπισης από ένα σημείο σ’ ένα άλλο, την περιπλάνηση, την επανεκκίνηση και εν τέλει τη δράση που καλείται να διαχειριστεί μέσα σ ένα τοπίο χωρίς σύνορα και χωρίς όρια, άχρονο, κενό, λευκό.

Με τη συνεργασία του μουσικού Σάκη Κλεισιάρη (πρωτότυπη μουσική σύνθεση) δημιουργείται ένα ηχητικό περιβάλλον, ως μουσική παρτιτούρα, πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται σταδιακά η κινητική δράση. Ο performer – χορευτής, ως ταξιδιώτης στο χώρο και στο χρόνο, πειραματίζεται μ’ ένα λιτό, αφαιρετικό κινητικό λεξιλόγιο, επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά τη θέση και την οπτική του.

Συνδυάζοντας τη συνεχή μετατόπιση του σώματος, μέσα από εναλλαγές βάρους, άξονα, θέσης και βλέμματος, με την ιδέα ενός κόσμου ο οποίος βρίσκεται σε μία όλο και πιο βίαιη και διαρκή ανακατανομή, αναζητούνται κοινοί τόποι και σημεία αναφοράς μεταξύ τους. Η περφόρμανς, που ανατρέχει στη διαχρονικότητα της ανθρώπινης μετατόπισης, εμπνέεται από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσόα «Ο οδοιπόρος» και με εργαλεία το σώμα και τον ήχο προσεγγίζει και καταγράφει μία διαδρομή ανατροπών, παύσεων, εγρήγορσης, επαναπροσδιορισμού και ανασυγκρότησης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου
Ηχητικό περιβάλλον: Σάκης Κλεισιάρης

Ερμηνεία: Τάσος Καραχάλιος

(Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά)

Φωτογραφία: Τάκης Βεκόπουλος

Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στην πλήρη λειτουργία του και αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που έπρεπε να προηγηθούν της οριστικής παραλαβής του, επέλεξε την πραγματοποίηση, από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος του 2016, σειράς περιοδικών καλλιτεχνικών δράσεων που στόχευαν αφενός στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού και αφετέρου στη γνωριμία του κοινού με το νέο του κτήριο.

Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, που με το έργο του στοχεύει στην ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, έχει συμβάλλει στην παρουσίαση πρωτοποριακών παραγωγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει υποστηρίξει από τα πρώτα τους βήματα σημαντικές ομάδες χορού και φεστιβάλ, που έχουν δικαιώσει τις επιλογές του με την δυναμική τους παρουσία στο χώρο.