Το Μουσείο Μπενάκη, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει στο Κτήριο της οδού Πειραιώς ένα ξεχωριστό εορταστικό διήμερο, με πολλά εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις, φωτογραφικές αναζητήσεις, μουσικές εκπλήξεις και προσφορές στο Πωλητήριο για τα δώρα των Χριστουγέννων, πάντα με έντονη γιορτινή διάθεση.

Το Μουσείο Αλλιώς… είναι ο τίτλος που περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την ανατροπή που συντελέστηκε όλο αυτό το διάστημα σε όλους τους ορόφους του κεντρικού κτηρίου.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης 7150 επισκέπτες, μεγάλοι και παιδιά, μοιράστηκαν μαζί με τους ανθρώπους του Μουσείου, τους 70 εθελοντές και πάνω απ’ όλα τους τεχνίτες και τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας, ένα ξεχωριστό διήμερο δημιουργίας και χαράς.

Η ανταπόκριση και το κέφι του κόσμου ήταν για μας το κίνητρο για την διοργάνωση ενός διαφορετικού διημέρου πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτή τη φορά το σκηνικό αλλάζει! Τη σκυτάλη παίρνει το Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Οι εκθέσεις ζωντανεύουν! Μεγάλοι και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία ενός διαδραστικού Μουσείου, συμμετέχοντας σε εργαστήρια και ανατρεπτικές παρεμβάσεις μέσα στους χώρους του.

– Τα παιδιά με οδηγό τους τη Σοφία Δαϊσπύρου διαλέγουν τη «δική» τους θάλασσα και ρίχνουν σε αυτήν το καράβι τους.
– Μικροί και μεγάλοι, με την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, φτιάχνουν στολίδια ανακυκλώνοντας χαρτιά. Μαζί στολίζουμε το Μουσείο.
– Ανιχνευτές Ναυτοπρόσκοποι μας μαθαίνουν αυθεντικούς ναυτικούς κόμπους – δεσμούς αλληλεγγύης, φιλίας και τύχης.
– Η Μαρία Γρηγορίου μας δείχνει πώς κατασκευάζονται ανακυκλωμένα φύλλα χαρτιού.
– Ο Άκης Γκούμας φτιάχνει σκαριά από μέταλλο με φωτιά και σφυρί.
– Η Κορίνα Κουτούζη σφυρηλατεί και μεταμορφώνει απλά σύρματα σε μοναδικά κοσμήματα.
– Η Θεοδώρα Χωραφά πλάθει μικρά, απλά …στοιχειώδη σκεύη από πηλό .
– Η Γεωργία Γκρεμούτη διπλώνει, ξεδιπλώνει …και βγαίνουν καλικάντζαροι μέσα από κάρτες.
– Το Σάββατο, στο ‘Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης’ της Χριστίνας Ντεπιάν, οι μαθητές της γίνονται δάσκαλοι και φτιάχνουν με τους επισκέπτες στολίδια, με ποδήλατα του Τσαρούχη, ενώ στον ίδιο χώρο, θα παρακολουθήσουμε μικρές παραστάσεις με γενικό τίτλο “Ζωντανεύοντας στιγμές του Γιάννη Τσαρούχη” με θέμα τη ζωή και το έργο του.
– Υφάντρες από την Κρήτη γνέθουν με ρόκα και ανέμη. Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.

Οι φίλοι του instagram που μοιράστηκαν τις δικές τους φωτογραφίες με tag #GREEKSEASBM και θέμα τις «Ελληνικές Θάλασσες», έρχονται να μάθουν αν η φωτογραφία τους ξεχώρισε στις δέκα καλύτερες και να γιορτάσουν μαζί μας τη νίκη του.

Τα παιδιά διαλέγουν μέσα από την έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες» τη «δική» τους θάλασσα και ρίχνουν σε αυτήν το καράβι τους.

Όλοι μαζί βάζουμε τα δυνατά μας για να αποδείξουμε ότι η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής, «ξαναφτιάχνοντας» ολοκαίνουρια χαρτιά και υπέροχα στολίδια από παλιά περιοδικά και χάρτινες συσκευασίες.

Η μαγεία δε σταμάτα όμως εκεί… Οι καλλιτέχνες-τεχνίτες της κεραμικής, του μετάλλου και του χαρτιού σας αποκαλύπτονται γενναιόδωρα, ενώ τα παιδιά στολίζουν με το δικό τους τρόπο ολόκληρο το Μουσείου, μοιράζοντας μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς.

Μυστικές μουσικές εκπλήξεις ενισχύουν όλη αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα. 65 εθελοντές μουσικοί και ερμηνευτές, δηλώνουν με τον ωραιότερο τρόπο την υποστήριξή τους στο Μουσείο Μπενάκη, και γεμίζουν κάθε γωνιά του κτηρίου με νότες, μουσικές και ήχους!
Όλο το Μουσείο συμμετέχει σε μία γιορτή δημιουργίας.

Ελάτε να γιορτάσουμε, ελάτε να δημιουργήσουμε, ελάτε να στολίσουμε το Μουσείο αλλιώς… λίγο πριν από τα Χριστούγεννα .

5 Εκθέσεις
• 10 εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους
• Μουσικές εκπλήξεις
• Εκπτώσεις και μεγάλες προσφορές για τα δώρα των Χριστουγέννων στο Πωλητήριο
• Γιορτινές επιλογές στο εστιατόριο