Το 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του οργανισμού Balkans Beyond Borders (ΒΒΒ Short Film Fest) ταξιδεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας, εξερευνώντας τις πολλαπλές ταυτότητες της Βαλκανικής χερσονήσου και όχι μόνο. Εμπνευσμένοι από το φετινό θέμα του Φεστιβάλ “Taggedin a changing world, νέοι σκηνοθέτες από τα Βαλκάνια και από όλο τον κόσμο θα προβάλουν τα έργα τους στον Κινηματογράφο Vlaykova (Tsar Ivan Asen II St 11, 1124 Sofia) από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2016. 4 ημέρες γεμάτες από ταινίες μικρού μήκους, εργαστήριο αφήγησης, στρογγυλές τράπεζες, φωτογραφικό διαδραστικό event και έκθεση φωτογραφίας με πολλές άλλες διαδραστικές δραστηριότητες.

Το Φεστιβάλ του Balkans Beyond Borders (BBB), είναι μοναδικό στο είδος του καθώς ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων. Μέσα από τη διαφορετική θεματική του κάθε χρόνο αγγίζει σύγχρονα ζητήματα που άπτονται των ενδιαφερόντων και των προβληματισμών της σύγχρονης εποχής ενώ ταυτόχρονα προωθεί τα έργα νέων σκηνοθετών. Φέτος, το φεστιβάλ αγγίζει ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της ταυτότητας. Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος πάνω στις διαφορετικότητες. Οι κοινότητες χτίζονται πάνω στις ομοιότητες. – Εσείς μπορείτε να εντοπίσετε τον εαυτό σας στην κοινωνία την οποία ζείτε; Θεωρείτε τον εαυτό σας ανιχνεύσιμο.

Η επιτροπή προ- επιλογής επέλεξε 40 ταινίες ανάμεσα σε συνολικά 500 από 38 χώρες για να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το 2016 θα απονείμει η κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από: την Antonia Milcheva από την Βουλγαρία, τον Wooter Jansen από την Ολλανδία και τον Δημήτρη Αργυρίου από την Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο το κοινό θα ψηφίσει για το Βραβείο Κοινού.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικές προβολές και παράλληλες δραστηριότητες όπως το ΒΒΒ Focus, με ένα ειδικο αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους από την Ολλανδία σε συνεργασία με το GoShort Festival, το ΒΒΒ co που αποτελείται από ταινίες των συνεργατών και κριτών του BBB και το BBB Beyond το οποίο αποτελείται από ταινίες που ξεχώρισαν αλλα λόγω καταγωγής, θέματος και διάρκειας δεν μπήκαν στο διαγωνιστικό μέρος.

Την Παρασκευή (16/12) θα λάβει χώρα Στρογγυλή τράπεζα με θέμα την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και το Σάββατο/Κυριακή workshop αφήγησης, με τίτλο: «Αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην ήρωα». Κάθε μέρα θα λαμβάνει χώρα στο καφέ του σινεμά φωτογράφηση του κοινού με θέμα: Ανιχνεύστε τον εαυτό σας. Θα έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε Φωρογραφική έκθεση με  έργα της βρεβαυμένης φωτογράφου Ειρήνη Βουρλούμη και της νικήτριας του Φωτογραφικού Διαγωνισμόυ του ΒΒΒ, Lily Alice Malena-Morin από τον Καναδά. Την Κυριακή στις 9.00μμ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης και η απονομή των βραβείων. Κάθε βραδιά  θα κλείνει με μουσική και άφθονη διασκεδαση σε βαλκανικούς ρυθμούς.

Η αφίσα είναι μια δημιουργία του George Maier (Ρουμανία) και τα βραβεία ΒΒΒ είναι δημιουργία της ζωγράφου Νίνα Ασπετά (Nina Aspetaki) από την Ελλάδα. Το video teaser είναι παραγωγή της AddArt.