Στο γοητευτικό και λίγο-πολύ ανεξερεύνητο ρεπερτόριο του συνδυασμού βιολοντσέλου-κιθάρας είναι αφιερωμένη η συναυλία «Μουσική για Δέκα Χορδές» που δίνει ο τσελίστας Αστέριος Πούφτης κι ο κιθαριστής Νίκος Ζάρκος τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στην εμβληματική αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου.

Στη συναυλία που εντάσσεται στον θεματολογικό κύκλο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», οι δύο καλοί μουσικοί επιλέγουν μία πολυεθνική «αντιπροσωπεία» συνθετών και ηχοχρωμάτων, ερμηνεύοντας ρομαντικά και νεορομαντικά έργα των Ρανταμές Νιάταλι, Νικίτα Κόσκιν, Ατανάς Ουρκουζούνοφ και Μανουέλ Πόνσε.

Η συναυλία ξεκινά με τη Σονάτα του Βραζιλιάνου Νιάταλι, συνθέτη που χρησιμοποίησε στα έργα του ασυνήθιστους ρυθμούς και ήχους, καθώς και τζαζ αρμονίες. Η Σονάτα του υιοθετεί τη φόρμα της κλασικής σονάτας, «δανείζεται» όμως ρυθμούς και αρμονίες από τη βραζιλιάνικη παραδοσιακή μουσική.

Ο Ρώσος Νικίτα Κόσκιν, κλασικός κιθαρίστας και βέβαια συνθέτης, φέρει επιρροές από το Στραβίνσκυ, το Σοστακόβιτς και τον Προκόφιεφ, αλλά κι από τη ροκ μουσική. «L’ Istesso Tempo» είναι ο τίτλος του, γραμμένου το 2010, έργου του που θα ακούσει το κοινό της συναυλίας στο Νομισματικό Μουσείο.

Συνθέτης και κιθαρίστας είναι επίσης ο Βούλγαρος Ατανάς Ουρκουζούνοφ που θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής της πατρίδας του. Και πανευρωπαϊκά όμως έχει αναγνωριστεί για την «εμπνευσμένη μουσική του γλώσσα, αποτέλεσμα της λεπτής χρήσης της φόρμας, της διαρκούς έρευνάς του πάνω στο ρυθμό και της μελέτης του ηχοχρώματος». Από την πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα εργογραφία του, οι δύο μουσικοί επέλεξαν το, γραμμένο για τσέλο και κιθάρα βέβαια, έργο Tanzologia.

Ο Μεξικανός Μανουέλ Πόνσε επηρεάστηκε κυρίως από τις αρμονίες και τη φόρμα των παραδοσιακών μεξικανικών τραγουδιών. Χαρακτηριστική του ύφους του, η Sonata Romantica θα παιχτεί στη διασκευή για τσέλο και κιθάρα που έκανε ο Ιταλός κιθαριστής Αντζελο Τζιλαρντίνο το 2002.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΡΑΝΤΑΜΕΣ ΝΙΑΤΑΛΙ(1906—1988)
Σονάτα (1969) για τσέλο και κιθάρα

ΝΙΚΙΤΑ ΚΟΣΚΙΝ(γεν.1956)
L’ Istesso Tempo (2010) για τσέλο και κιθάρα

ΑΤΑΝΑΣ ΟΥΡΚΟΥΖΟΥΝΟΦ(γεν.1970)
Tanzologia (2000) για τσέλο και κιθάρα

ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΟΝΣΕ(1886—1948)
Sonata Romantica (Διασκευή για τσέλο και κιθάρα: A. Gilardino, 2002)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Νίκος Ζάρκος, κιθάρα

Της συναυλίας θα προηγηθεί στις 18.00 ξενάγηση στους χώρους του Νομισματικού Μουσείου.