To πολυαναμενόμενο πέμπτο στούντιο άλμπουμ της Lady GagaJoanne κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμο σε standard, deluxe και vinyl εκδόσεις. Το πρώτο single της GagaPerfect Illusion έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στο #1 στα iTunes σε 60 χώρες.

Η αισθητική της Gaga στο Joanne είναι ωμή, απλή κι αυθεντική, μακριά από τα avant-garde ρούχα, τις εκκεντρικές εμφανίσεις και το ιδιαίτερο styling του παρελθόντος. «Πιο λυπημένη, λιγότερο επιδεικτική, αλλά ακόμη απροσάρμοστη και φέρει ένα μήνυμα» (Sunday Times). Το όνομα του δίσκου Joanne είναι το όνομα της θείας της Lady Gaga (που δε ζει πια) αλλά και το μεσαίο όνομα της ίδιας της τραγουδίστριας και μουσικού.

Από το Diamond Heart, το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου, με τη συμμετοχή του Josh Homme των Queens of the Stone Age, στο country John Wayne, και από το Broadway-ικό Come to Mama στο ήρεμο ντουέτο με τη Florence Welch, το οποίο αναφέρεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών, η Lady Gaga με το Joanne μας χαρίζει μερικές από τις πιο συναισθηματικές και ειλικρινείς  ερμηνείες της μέχρι στιγμής, με απλή φωνή, απαλλαγμένη από τη «θεατρικότητα» των  προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο από το άλμπουμ δεν λείπουν τα τραγούδια που θυμίζουν τα παλιότερα hits της Gagaόπως τοPerfect Illusion και το AYO.

Για την ίδια το Joanne είναι μια μορφή κάθαρσης, κι όχι ένα concept, όπως ξεκαθαρίζει στους Sunday Times: «[Ο δίσκος αυτός] δεν είναι ένα conceptάλμπουμ, αλλά ένα ειλικρινές άλμπουμ. Υπάρχει κάτι προσωπικό πίσω από κάθε κομμάτι, δεν ξέρω κατά πόσο θέλω αν μιλήσω για αυτό, αλλά το Joanneμου έδωσε τη δύναμη να προχωρήσω και να ζήσω τη ζωή που εκείνη (η θεία της) δεν έζησε».

Πολλοί εξέχοντες μουσικοί κάνουν guest εμφανίσεις στο Joanne. Η Gaga κάλεσε τον Father John Misty να παίξει drums στο δίσκο, ενώ ον Ronsonκάλεσε τον Josh Homme να παίξει κιθάρα στο τραγούδι John Wayne, λόγω της δουλειάς του Homme για τους Queens of the Stone Age και τους Post Pop Depression (το νέο σχήμα του Iggy Pop). Επιπλέον, o Homme έπαιξε drums και συνέβαλε ως συν-παραγωγός. Ο Ronson κάλεσε επίσης τον Beck να συνεργαστούν για το άλμπουμ, με αποτέλεσμα το τραγούδι Dancin‘ in Circles. Η Gaga, μία μακροχρόνια οπαδός του Beck, ήταν αρχικά μαγεμένη που θα δούλευε μαζί του. Η Gaga και τη Florence Welch αναπτύξαν το ντουέτο τους, Hey Girl, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης τους στα Electric Lady Studios της Νέας Υόρκης. Η Gaga είχε εργαστεί “σε μια ιδέα για ένα τραγούδι που πραγματικά ήθελα να κάνω με ένα κορίτσι. Θα δείτε γιατί, όταν ακούσετε το τραγούδι. Απλά σκέφτηκα,«Με Ποιόν θέλω να το τραγουδήσω;» και επέλεξε την Welch να εμφανιστεί στο κομμάτι.

Ο Ronson δημιούργησε τον οργανικό ήχο του άλμπουμ προσλαμβάνοντας μουσικούς που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν σε projects του Rufus Wainwright και της Amy Winehouse, αλλά ‘πιστώνει’ τον παραγωγό BloodPop που “[έφερε το album] στη σύγχρονη εποχή». Εν τω μεταξύ, η Gaga συνεργάστηκε με τον Elton John και οι ηχογραφήσεις τους οδήγησαν σε ένα τραγούδι με τίτλο “Room In My Heart”, που δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στο άλμπουμ. Πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο John σύγκρινε την τραγουδοποιία -του άλμπουμ- της Gaga με τις πρώτες δουλειές της σε τραγούδια όπως το “Bad Romance” (2009) και “You And I” (2011).

  

Ακολουθήστε την Lady Gaga στο Facebook: https://www.facebook.com/ladygaga